Heksenhoedjes voor Halloween

Heksenhoedjes voor Halloween

Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Ingrediënten voor de cupcakes:

  • 150 gram boter
  • 150 gram Suiker
  • 1 Mespuntje zout
  • Vanille extract
  • 2 Eieren op kamertemperatuur
  • 190 gram Bloem
  • ½ tl Bakpoeder
  • ¼ tl Natrium bicarbonaat
  • Eventueel wat melk op kamertemperatuur

Ingrediënten voor de topping:

  • 50 gram water
  • 120 gram suiker
  • 50 gram eiwit
  • 180 gram boter op kamertemperatuur
  • Vanille extract of beter nog de zaadjes van een vanille stokje
  • Oranje kleurstof liefst poeder, pasta of kleurstof geschikt voor chocolade
  • 12 ijshoorntjes
  • 200 gram pure of melkchocolade
  • 12 oranje Smarties

Instructies

Werkwijze cupcakes:

  • Klop de suiker met de boter en het vanille extract tot een romige crème en voeg dan een voor een de eitjes toe.
  • Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zeef ze boven de kom.
  • Klop verder.
  • Als het beslag nog te stevig is schenk je er een klein scheutje melk bij.
  • LET OP, dit is geen lopend beslag, je moet het met een ijslepel in de cupcakes kunnen scheppen dus melk mag maar moet niet !
  • Bakken op 175°C ca 20 minuutjes.
  • Na het bakken volledig laten afkoelen op een rooster.

Werkwijze topping:

  • Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
  • Klop ondertussen het eiwit stijf op.
  • Voeg het suikerwater rustig in een kleine straal toe aan het eiwit. zet de machine op de hoogste snelheid en laat het geheel nu terug koud kloppen.
  • Denk eraan, je eiwit moet koud zijn anders smelt je boter weg en is je topping mislukt.
  • Wanneer het eiwit koud is voeg je beetje voor beetje de blikjes boter toe.
  • Laat de machine ondertussen op een redelijke snelheid verder draaien.
  • Voeg als laatste de smaak en kleurstof toe.
  • Neem een spuitzak met spuitmondje M1 van Wilton en vul de zak met de botercrème.
  • Leg hem even aan de kant.
  • Liefst niet in de koelkast want dan wordt de botercrème hard en kun je hem niet meer opspuiten.

Werkwijze hoedjes:

  • Neem de ijshoorntjes erbij en een scherp broodmes.
  • Snijd nu voorzichtig de punten op de gewenste lengte.
  • Zorg dat ze redelijk recht zijn van onder anders vallen ze straks om wanneer je ze omhult met chocolade.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en laat deze nu terug afkoelen tot een 29°C.
  • Zet de hoedjes op een rooster en voorzie elk hoedje van chocolade.
  • Neem een vel bakpapier en schenk hier de chocolade op uit maar houd nog een beetje chocolade achter.
  • Strijk dit uit met een paletmes.
  • Neem de uitsteekring erbij en maak 12 rondjes in de chocolade.
  • Laat deze nu volledig uitharden.
  • Neem een hoedje en strijk eventuele overtollige chocolade weg met een paletmesje.
  • Als je wilt kun je met een kleine prikker nog figuurtjes in de chocolade maken.
  • Laat de hoedjes uitharden.

Opbouwen:

  • Neem de cupcakes erbij en spuit een mooie toef botercrème erop.
  • Neem een chocolade rondje erbij en leg deze op de botercrème.
  • Zorg dat je nog een beetje gesmolten chocolade nu erbij hebt.
  • Deze mag niet heet zijn !
  • Neem een hoedje, dip licht met de onderkant in de chocolade en zet het boven op het rondje. Even vasthouden en nog eventueel recht zetten.
  • Neem een oranje Smartie en dip deze ook lichtjes in de chocolade.
  • Zet hem op het randje van de hoed vast.
  • Laat de chocolade goed uitharden.
  • Je kunt ze eventueel in de koelkast zetten maar haal ze ruim een uur op voorhand van serveren uit de koeling.
  • Dan zijn ze het lekkerste.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cupcakes / Muffins
Land van herkomst België
Extra aanwijzing Herfst
Feestdagen etc Halloween