Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- klein paletmes,
- saté stokje
- ronde uitsteker, die iets groter is dan je ijshoorntje.
- rooster
Ingrediënten
Ingrediënten voor de cupcakes:
- 150 gram boter
- 150 gram Suiker
- 1 Mespuntje zout
- Vanille extract
- 2 Eieren op kamertemperatuur
- 190 gram Bloem
- ½ tl Bakpoeder
- ¼ tl Natrium bicarbonaat
- Eventueel wat melk op kamertemperatuur
Ingrediënten voor de topping:
- 50 gram water
- 120 gram suiker
- 50 gram eiwit
- 180 gram boter op kamertemperatuur
- Vanille extract of beter nog de zaadjes van een vanille stokje
- Oranje kleurstof liefst poeder, pasta of kleurstof geschikt voor chocolade
- 12 ijshoorntjes
- 200 gram pure of melkchocolade
- 12 oranje Smarties
Instructies
Werkwijze cupcakes:
- Klop de suiker met de boter en het vanille extract tot een romige crème en voeg dan een voor een de eitjes toe.
- Meng alle droge ingrediënten met elkaar en zeef ze boven de kom.
- Klop verder.
- Als het beslag nog te stevig is schenk je er een klein scheutje melk bij.
- LET OP, dit is geen lopend beslag, je moet het met een ijslepel in de cupcakes kunnen scheppen dus melk mag maar moet niet !
- Bakken op 175°C ca 20 minuutjes.
- Na het bakken volledig laten afkoelen op een rooster.
Werkwijze topping:
- Verwarm de suiker met het water tot 121°C.
- Klop ondertussen het eiwit stijf op.
- Voeg het suikerwater rustig in een kleine straal toe aan het eiwit. zet de machine op de hoogste snelheid en laat het geheel nu terug koud kloppen.
- Denk eraan, je eiwit moet koud zijn anders smelt je boter weg en is je topping mislukt.
- Wanneer het eiwit koud is voeg je beetje voor beetje de blikjes boter toe.
- Laat de machine ondertussen op een redelijke snelheid verder draaien.
- Voeg als laatste de smaak en kleurstof toe.
- Neem een spuitzak met spuitmondje M1 van Wilton en vul de zak met de botercrème.
- Leg hem even aan de kant.
- Liefst niet in de koelkast want dan wordt de botercrème hard en kun je hem niet meer opspuiten.
Werkwijze hoedjes:
- Neem de ijshoorntjes erbij en een scherp broodmes.
- Snijd nu voorzichtig de punten op de gewenste lengte.
- Zorg dat ze redelijk recht zijn van onder anders vallen ze straks om wanneer je ze omhult met chocolade.
- Smelt de chocolade au bain-marie en laat deze nu terug afkoelen tot een 29°C.
- Zet de hoedjes op een rooster en voorzie elk hoedje van chocolade.
- Neem een vel bakpapier en schenk hier de chocolade op uit maar houd nog een beetje chocolade achter.
- Strijk dit uit met een paletmes.
- Neem de uitsteekring erbij en maak 12 rondjes in de chocolade.
- Laat deze nu volledig uitharden.
- Neem een hoedje en strijk eventuele overtollige chocolade weg met een paletmesje.
- Als je wilt kun je met een kleine prikker nog figuurtjes in de chocolade maken.
- Laat de hoedjes uitharden.
Opbouwen:
- Neem de cupcakes erbij en spuit een mooie toef botercrème erop.
- Neem een chocolade rondje erbij en leg deze op de botercrème.
- Zorg dat je nog een beetje gesmolten chocolade nu erbij hebt.
- Deze mag niet heet zijn !
- Neem een hoedje, dip licht met de onderkant in de chocolade en zet het boven op het rondje. Even vasthouden en nog eventueel recht zetten.
- Neem een oranje Smartie en dip deze ook lichtjes in de chocolade.
- Zet hem op het randje van de hoed vast.
- Laat de chocolade goed uitharden.
- Je kunt ze eventueel in de koelkast zetten maar haal ze ruim een uur op voorhand van serveren uit de koeling.
- Dan zijn ze het lekkerste.