Jansson's frestelse
Janssons verzoeking
Ingrediënten
- 7 aardappels geschild en in reepjes gesneden
- 3 eetlepel(s) boter
- 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 3 ui dun gesneden
- 16 platte ansjovisfilets afgedroogd
- peper
- 2 eetlepel(s) fijne droge broodkruimels
- 2 eetlepel(s) boter
- ¼ l slagroom
- ⅛ l melk
Instructies
- Verwarm de oven tot 200 graden.
- Doe de aardappelrepen in koud water om te zorgen dat ze niet verkleuren.
- Verwarm 2 eetlepels boter en de olie in een flinke braadpan.
- Als de boter gesmolten is en warm de uien erbij doen en deze laten sudderen tot ze zacht en glazig zijn maar niet bruin.
- De overgebleven eetlepel boter uitstrijken in een grote vuurvaste schaal.
- Giet de aardappelen af en dep ze droog.
- Leg een laagje van aardappelreepjes op de bodem van de schaal en dan afwisselend een laagje uien en ansjovis.
- Leg als laatste een laagje aardappelen.
- Bestrooi elke laag met een beetje witte peper.
- Strooi de broodkruimels of paneermeel over de bovenste laag aardappelen en verdeel er de blokjes boter over.
- Verwarm de melk en de slagroom in een steelpannetje tot het bijna borrelt, en giet het dan over de aardappelen.
- Bak het geheel midden in de oven gedurende ongeveer 45 minuten of zolang tot de aardappelen zacht zijn als je er in prikt.