Jansson's frestelse

Janssons verzoeking
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 7 aardappels geschild en in reepjes gesneden
  • 3 eetlepel(s) boter
  • 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 3 ui dun gesneden
  • 16 platte ansjovisfilets afgedroogd
  • peper
  • 2 eetlepel(s) fijne droge broodkruimels
  • 2 eetlepel(s) boter
  • ¼ l slagroom
  • l melk

Instructies

  • Verwarm de oven tot 200 graden.
  • Doe de aardappelrepen in koud water om te zorgen dat ze niet verkleuren.
  • Verwarm 2 eetlepels boter en de olie in een flinke braadpan.
  • Als de boter gesmolten is en warm de uien erbij doen en deze laten sudderen tot ze zacht en glazig zijn maar niet bruin.
  • De overgebleven eetlepel boter uitstrijken in een grote vuurvaste schaal.
  • Giet de aardappelen af en dep ze droog.
  • Leg een laagje van aardappelreepjes op de bodem van de schaal en dan afwisselend een laagje uien en ansjovis.
  • Leg als laatste een laagje aardappelen.
  • Bestrooi elke laag met een beetje witte peper.
  • Strooi de broodkruimels of paneermeel over de bovenste laag aardappelen en verdeel er de blokjes boter over.
  • Verwarm de melk en de slagroom in een steelpannetje tot het bijna borrelt, en giet het dan over de aardappelen.
  • Bak het geheel midden in de oven gedurende ongeveer 45 minuten of zolang tot de aardappelen zacht zijn als je er in prikt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis
Land van herkomst Zweden