Kalkoen

Kalkoen

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kalkoen van ca. 5 kg
  • Gesmolten boter of vet
  • Zout
  • peper Vers gemalen

Kastanjevulling:

  • 50 gram ontbijtspek zonder zwoerd en fijngehakt
  • 250 gram kastanjepuree ongezoete
  • 100 gram vers wit broodkruim
  • 1 theelepel peterselie fijngehakt
  • 25 gram boter of margarine gesmolten
  • geraspte schil van 1 citroen
  • zout en vers gemalen peper
  • 1 ei geklutst
  • Jus van ingewanden: Voor ca. 6 dl
  • Gevogelte ingewanden zonder de lever
  • 1 kleine ui
  • 1 kleine wortel geschrapt
  • 1 stengel bleekselderij schoongemaakt en in stukken
  • spekzwoerd
  • zout en vers gemalen peper
  • 1 liter water
  • 1 eetlepel bloem
  • boter

Instructies

Bereiding kalkoen:

  • Verwijder de ingewanden en was de kalkoen.
  • Laat hem uitlekken en droog hem af met absorberend keukenpapier.
  • Vul alleen het nekgedeelte van de kalkoen losjes met kastanjevulling (Anders wordt de kalkoen niet gelijkmatig gaar)
  • Dek de vulling netjes af met het nekvel.
  • Leg hem met de borst naar boven en vouw de vleugeltoppen op zijn rug
  • zodat ze het nekvel vasthouden.
  • Bind de kalkoen op.
  • Maak het lichaam zo dik en gelijkmatig mogelijk.
  • Weeg de kalkoen en bereken de braadtijd overeenkomstig een braadtabel.
  • Leg de kalkoen met de borst naar boven op een rooster in de braadslee.
  • Bestrijk hem met gesmolten vet (of boteen strooi er ruim zout en peper over.
  • Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie.
  • Braad hem de berekende tijd in een op 230 oC voorverwarmde oven tot hij gaar is.
  • Verwijder de folie en bedruip 30 minuten voor het einde van de braadtijd.
  • Opdienen met de jus van ingewanden (zie ondeen cranberrysaus.

Braadtijd:

  • Panklaar gewicht: Kalkoen + vulling:
  • Gewicht: 4,5-5,4 kg: Uren op 170 oC: 3.45-4.00 / Uren op 230 oC: 2.45
  • Gewicht: 5,4-6,3 kg: Uren op 170 oC: 4.00-4.15 / Uren op 230 oC: 3.00

Bereiding Kastanjevulling:

  • Bak het spek knapperig in zijn eigen vet en laat het uitlekken op keukenpapier.
  • Meng het met de overige ingrediënten.

Bereiding Jus van ingewanden:

  • Doe de ingewanden in een pan met de groenten, een paar stukken spekzwoerd, zout, peper en water.
  • Breng aan de kook en laat ca. 2 uur trekken.
  • Zeef de bouillon en een kom, gooi de groenten en het zwoerd weg maar bewaar eventueel de ingewanden voor een ander gerecht.
  • Leg de kalkoen, als hij gaar is, op een warme schaal en giet het
  • meeste vet af, zodat het bezinksel en ca. 2 eetlepels vet in de braadslee achterblijven.
  • Roer de bloem door het vet in de braadslee.
  • Laat bakken tot het bruin wordt, en blijf alsmaar roeren zodat ook de aanbaksels worden losgewerkt.
  • Giet er langzaam de 6 dl ingewandenbouillon bij.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Bak intussen de lever tot hij net gaar is.
  • Haal hem uit de pan, laat hem uitlekken en hak hem fijn met een groot mes.
  • Voeg de lever bij de jus en warm 2 tot 3 minuten op; corrigeer zonodig de smaak.
  • Giet de jus in een kom en houd hem tot gebruik warm.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kalkoen