Kuzu Pirzolasi

Gegrilleerde lamskarbonades 
Deel op Facebook Recept afdrukken

Notities / Tips / Wijnadvies

Het grillen gebeurt in Turkije altijd op gloeiende houtskool. De
temperatuur ervan is hoger dan die van de meeste electrische grills. Hierdoor
schroeit het vlees meteen dicht, zodat het het sappigst blijft. Bovendien geeft
de houtskool er een plezierig rokerig aroma aan. Tegen de rook tijdens het
grillen gooien de Turken wat zout over de gloeiende kooltjes en dat doen ze
dan vlak voordat het vlees op het rooster wordt gelegd.
De dun afgesneden lamskarbonades zijn afkomstig van hele jonge lammeren.
Op een houten vleesplank worden ze nog wat uitgeklopt en dan horen ze zo
lang mogelijk in een marinade van olijfolie, citroensap, wat uiringen, zout en
versgemalen peper te staan.
De karbonades hoeven maar heel kort te worden geroosterd, want op de
roodgloeiende kolen krijgen ze al gauw aan weerskanten een krokante bruine
korst. Het best gelukt zijn lamskarbonades, die van buiten pittig bruin, maar
van binnen nog sappig rozig zijn.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Barbecue / Vlees
Land van herkomst Turkije