La Gubana
Italiaanse vruchtenstrudel
Equipment
- ronde springvorm 28Ø
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- 75 gram fijne suiker
- 175 gram zachte boter in kleine blokjes
- 5 eieren 2 hele eieren en 3 eidooiers
- 2 eetlepels Grappa eau de vie
- 75 gram rozijnen geweekt in zoete witte wijn
- 100 gram grofgehakte hazelnoten
- 75 gram gehakte pijnboompitten
- 50 gram gehakte geconfijte sinaasappelschil 30 gram sukade, grofgehakt
- 1 eetlepel geroosterde broodkruimels
- Sap van 1 sinaasappel
- Geraspte schil van een halve citroen
- 100 gram amandelspijs
- 1 eetlepel poedersuiker
- 2 eetlepels poire eau de vie
Instructies
Deeg:
- Meng bloem en suiker in een kom en maak in het midden een kuiltje.
- Voeg de blokjes boter toe in het kuiltje en meng.
- Voeg 2 eidooiers en Grappa toe, en kneed snel tot een soepel deeg.
- Laat het deeg afgedekt in de koelkast ongeveer 1 uur stevig worden.
Vulling:
- Week de rozijnen 30 minuten in de witte wijn en laat ze uitlekken.
- Meng de noten, rozijnen, pijnboompitten, sinaasappelschil (en sukade indien gebruikt), broodkruimels, sinaasappelsap, citroenschil en amandelspijs.
- Klop de eiwitten met poedersuiker stijf.
- Roer 2 eidooiers door het notenmengsel en spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoor.
Afwerking:
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Rol het deeg uit tot een lap van 80 x 40 cm.
- Leg de vulling als een worst in de lengte in het midden van het deeg en rol het deeg eromheen.
- Druk de rand goed vast.
- Vorm het deeg met bakpapier tot een spiraal en plaats het in de ingevette vorm.
- Klopt 1 eidooier los en bestrijk het deeg ermee.
- Bak in het midden van de oven ongeveer 50 minuten.
- Schenk de poire eau de vie over de nog warme Gubana en laat het geheel afkoelen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de Gubana koud.