Langouste à la mayonnaise
(langouste met ansjovismayonaise)
Ingrediënten
- 1 langouste à 200 gram
- 1 liter droge witte wijn
- zout
- peper
- laurier
- 4 tomaten
- 150 gram garnalen
- 8 ansjovis
- 1 eetlepel kappertjes
- 3 blaadje(s) gelatine
- 2 wortelen in schijven
- 1 ui in schijven
- tijm
- peterselie
- 2 ei
- 1 krop sla
- kervel
- 2 augurken
- 2 dl mayonaise
Instructies
- Doe de wijn, wortelen, ui, wat tijm, laurier, peterselie en 3 l water.
- Schep er naar smaak zout en peper bij en breng aan de kook.
- Laat 20 minuten zachtjes koken.
- Bind de langouste plat op een plankje en dompel in de pan.
- Zorg dat hij onder blijft en laat 20 minuten zachtjes koken.
- Was de sla, kervel en peterselie.
- Hak de kervel, peterselie, augurkjes en kappertjes fijn en voeg deze toe aan ¾ mayonaise.
- Maak de ansjovis klein en voeg ook toe.
- Haal de langouste uit de pan en laat afkoelen.
- Als hij is afgekoeld verwijder de plank.
- Snij aan de onderkant met een schaar het pantser door.
- Haal het staartvlees eruit.
- Snij dit in schijfjes.
- Week de blaadjes gelatine en los ze op in 1 dl heet water.
- Laat afkoelen en trek de schijfjes langouste door de gelei.
- Leg hierbij op elk schijfje een blaadje kervel.
- Pel de eieren en snij ze middendoor.
- Versier ook met kervel en gelei.
- Snij de tomaten middendoor, haal ze uit en lat uitlekken.
- Meng de garnalen met de rest van de mayonaise en vul met dit mengsel de tomatenhelften.
- Beleg de serveerschaal met blaadjes sla.
- Zet hier het karkas van de langouste op.
- Leg op de rug de schijfjes langouste en versier met de tomaten en eieren.
- Serveer de saus er apart bij.
- Serveer zeer koud.