Matelote de cabillaud aux moules

Bretons stoofpotje
Porties: 2 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 winterwortel
  • 2 kg mosselen
  • takjes tijm
  • 4 laurierbladen
  • dl droge witte wijn Muscadet
  • 1 dl Ricard of Lambic (calvados)
  • draadjes saffraan
  • 600 g kabeljauwfilet liefst met vel
  • 1 bosuitje grofgesneden
  • 1 dl crème fraîche
  • maïzena
  • 3 theelepels groene peperkorrels potje
  • tijm ter versiering

Instructies

  • Schil de winterwortel met een dunschiller, kook hem, in plakken gesneden, ruim onder water gaar en giet af.
  • Was de mosselen driemaal.
  • Doe gapers en kapotte exemplaren weg.
  • Doe de overige met de tijm, de laurier en de wijn in een wijde lage pan en laat ze, toegedekt, ± 5 minuten koken.
  • Schep ze tussentijds driemaal om.
  • Schenk de ricard erbij en flambeer die, maal laan niet helemaal uitbranden.
  • Schep de mosselen uit het vocht, schenk het kookvocht door een zeer fijne zeef en breng het met de fijngewreven draadjes saffraan in de schoongespoelde lage pan aan de kook.
  • Leg de kabeljauwfilet erin (het vel onder) en houd ze, onder deksel, ± 15 minuten tegen de kook aan houden of tot de bovenkant helemaal wit is.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Neem de mosselen uit de schelp.
  • Schenk het kookvocht van de vis in een kleine pan, breng het, met de crème fraîche, roerend aan de kook en bind het met een papje van water en maïzena tot een romige saus.
  • Warm de mosselen even mee en schep ze met saus over de vis.
  • Garneer met de peperkorrels en nog wat tijm en warm alles nog even door.
  • Eet dit gerecht met lepel en vork uit diepe borden.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geef er stokbrood en Muscadet bij.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Stoofpot / Vis / Zeevruchten
Land van herkomst Frankrijk