Noorse haringsalade
Ingrediënten
- 1 stengel bleekselderij
- 150 gram groene boontjes extra fijne
- 1 struikje witlof
- 1 krop rode krulsla
- 1 eetlepel wijnazijn
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels bieslook gehakte
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- ½ citroen het sap er va
- 1 appels Granny Smith
- 2 tomaten
- 4 Noorse haringen
- zout
Instructies
- Was de bleekselderijstengel en snijd hem in stukjes.
- Maak de boontjes schoon, was ze en kook ze in lichtgezouten water beetgaar.
- Laat ze onder de koude kraan schrikken en laat ze afkoelen.
- Maak het witlofstronkje schoon, snipper het fijn en besprenkel de snippers met de helft van het citroensap.
- Was de krulsla en snijd die in reepjes.
- Schil de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis.
- Snijd elk kwart in dunne schijfjes en besprenkel deze met de rest van het citroensap.
- Klop de wijnazijn door de mayonaise en voeg er een scheutje water aan toe.
- Meng de selderij, de boontjes, het witlof, de krulsla en de appel door elkaar en voeg er het bieslook aan toe.
- Meng er tenslotte enkele eetlepels mayonaise-vinaigrette door en schep de salade in het midden van 4 borden.
- Pel de tomaten, halveer en ontpit ze en snijd het vruchtvlees van elke helft in 4 reepjes.
- Snijd de haringen schuin in de helft, schik deze helften in een stervorm op de salade, leg er de reepjes tomaat tussen en bestrooi met de gehakte peterselie.
Notities / Tips / Wijnadvies
Noorse haringen zijn maatjes die in de winter te koop zijn.