Oliebollen 3
Ingrediënten
- 5 dl karnemelk
- 200 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 1 ei
- 500 gram bloem
- zout
- 2 zakjes gist gedroogde / Oetker
- frituurolie
- poedersuiker
Ook nodig
- keukenpapier
- plastic folie
- schuimspaan
- ijsbolletjestang metaal
Instructies
- (Neem de karnemelk ± 15 minuten voor gebruik uit koelkast).
- Spoel de rozijnen en de krenten in een zeef onder koud stromend water af.
- Laat de rozijnen en krenten ± 10 minuten in een kom met ruim warm water wellen.
- Laat ze dan in een zeef uitlekken en dep ze met keukenpapier droog.
- Klop intussen het ei in een kom los.
- Zeef boven een grote kom de bloem en 2 eetlepels zout, meng de gist erdoor en maak in het midden van de bloem een kuiltje.
- Schenk daar het ei in en voeg al roerend de karnemelk toe.
- Blijf ± 5 minuten roeren tot een glad beslag ontstaat.
- Roer de rozijnen en krenten erdoor.
- Dek de kom met plastic folie af en laat het beslag op een warme plaats ± 1 1/4 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
- Roer het beslag daarna niet meer.
- Bekleed een vergiet met keukenpapier.
- Verhit de olie in een frituurpan tot 175°C of tot er witte damp vanaf komt.
- Doop een ijsbolletjestang (of 2 metalen eetlepels) in de olie, schep met de tang een bergje beslag uit de kom en laat dit in de hete olie glijden (of schep met een eetlepel een bergje beslag uit de kom en schuif dat met een andere lepel in de olie).
- Frituur de oliebollen met ± 5 tegelijk in ± 6 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege.
- Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in de vergiet uitlekken.
- Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Tutti-fruttibollen
Laat de rozijnen en de krenten weg. Laat 250 gr tutti-frutti ± 4 uur in water weken.Dep de vruchten goed droog en snijd ze in kleine stukjes (verwijder de pitten uit de
pruimen).
Roer de tutti-frutti samen met 2 eetlepels kaneel door het beslag.
Amandelbollen
Gebruik 100 gr rozijnen en laat de krenten weg. Verkruimel 100 gr amandelspijs(Baukje), roer de spijs samen met 1 zakje amandelschaafsel (45 gr, Baukje) en de
gewelde rozijnen door het beslag en bak de amandelbollen zoals in het recept staat
aangegeven. Besprenkel de afgekoelde bollen met amandellikeur.
Ananas-gemberbollen
Laat de rozijnen en de krenten weg. Laat 6 schijven ananas op eigen sap (blik) en 5gemberbollen uitlekken, dep ze droog met keukenpapier en snijd ze in stukjes. Roer
ze door het beslag en volg verder het recept.