Pizza alla Romana

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 20 gram gist
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 200 gram mozzarella
  • 4 tomaten
  • 100 gram gemalen Parmezaanse kaas
  • boter
  • 4 takjes basilicum
  • peper zout

Instructies

  • Zeef de bloem in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en strooi een snufje zout op de rand.
  • Los de gist in 1 dl lauw water op en giet deze oplossing in het kuiltje.
  • Voeg er, beetje bij beetje, 4 eetlepels olijfolie aan toe en kneed tot het deeg mooi soepel is.
  • Voeg er eventueel nog wat water bij en vorm het deeg tot een bol.
  • Neem de deegbol uit de kom en bestuif de bodem en de randen van de kom met bloem.
  • Leg het deeg in de kom terug en laat het 11/2 uur onder een doek op een warme plaats rijzen.
  • Snijd intussen de mozzarella in plakjes.
  • Pel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vlees van elke vrucht in 6 partjes.
  • Kneed het deeg nog even en verdeel het in 4 gelijke bollen.
  • Rol elke bol uit tot een cirkel van ± 18 cm doorsnee.
  • Verdeel de stukjes tomaat en de mozzarella over de pizzabodem en bestrooi met de Parmezaanse kaas, de basilicum en peper en zout.
  • Besprenkel de pizza's tenslotte met de rest van de olijfolie en leg ze op een met boter ingevette bakplaat.
  • Bak de pizza's ± 15 minuten in een op 250°C voorverwarmde oven.
  • Haal ze uit de oven en versier ze met een blaadje basilicum.
  • Basilicum is een zeer aromatisch kruid dat heel goed combineert met tomaat.
  • Het wordt ook wel 'koningskruid' genoemd. Voeg basilicum altijd vlak voor het serveren aan het gerecht toe, bij het meekoken verliest het te veel aroma.
  • Basilicum is eenjarig en kan in ons land goed worden gekweekt.
  • Kies hiervoor een warm plekje in de tuin of zet de plant in een pot.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Pizza
Land van herkomst Italië