Porpia Tord met dipsaus
Loempiaatjes
Equipment
Ingrediënten
Ingrediënten voor 10 loemiavelletjes:
- 350 gram bloem
- 4 eieren
- maïzena
- 2 eieren
Ingrediënten voor de dipsaus:
- 3,5 dl water
- 3-5 el kristalsuiker
- 3 el rijstazijn of tamarinde flesje of potje
- 1 tl zout
- ½ tl chilipoeder gedroogde
- 4-5 el pinda’s geroosterde fijngestampt
Voor de garnering:
- 1 tl korianderblad zeer fijngehakt
Ingrediënten voor de vulling:
- 2 el arachideolie of sojabonen-olie
- 4 teentjes knoflook NIET pellen, plat slaan en fijnhakken
- 30 gram winterwortel in zeer fijne blokjes
- 5-6 paddenstoelen gedroogde /shii-take op z'n Japans of tonku op z'n Chinees, 30 min weken in heet water, in zeer fijne blokjes
- 20 gram spitskool of groenekoolin zeer fijne blokjes
- 1 flinke pluk taugé
- ¾ mok tofu in zeer fijne blokjes
- 1 ei
- ½ mok so-oen = glas-noodles, 15 min geweekt in warm water en in stukjes van 1 cm gesneden.
- 1 el sojasaus lichte
- ½ tl zout
- ½ tl peper witte
- 1 tl kristalsuiker
Verder nog om de loempiaatjes te frituren:
- 1,5 - 2 liter sojabonenolie of arachideolie.
Instructies
10 loemiavelletjes maken
- Roer 350 gr bloem en 4 eieren tot een klonter vrij beslag.
- Bak in een droge, dus zonder vetstoffen, koekenpan op laag vuur zeer dunne flensjes.
- Maak een maïzenapapje of klop 1-2 eier los voor het dicht plakken van de loempiaatjes.
Volgorden van bereiding:
- Koop de vierkante of maak zelf de ronde loempiavelletjes.
- Maak de dipsaus en laat deze afkoelen.
- Maak de loempiavulling.
- Rol de loempiaatjes en frituur ze.
- Bereidingswijze van de dipsaus:
- Mix alle ingrediënten voor de dipsaus in bovenstaande volgorde in een pannetje en kook alles 10 minuten.
- Totaal laten afkoelen alvorens te serveren. Garneer met de fijngehakte korianderblaadjes.
Bereidingswijze van de vulling:
- Verwarm de olie en fruit de knoflook op een matig vuur.
- Voeg in volgorde van gaartijd de ingrediënten om de 10-15 seconden toe.
- (wortel, paddenstoelen, kool, taugé, ei en so-oen)
- Dan op smaak brengen met de sojasaus, suiker, zout en peper.
- Laat het geheel nu goed afkoelen.
- Bereidingswijze van de loempiaatjes:
- Leg een loempiavelletje voor u op het werkblad, de vierkante met en punt naar u toe.
- Leg net onder de helft van het loempiavelletje 1 eetlepel vulling en vouw de onderkant over de vulling.
- Vouw nu de buitenste punten naar binnen en besmeer de flap met het maïzenapapje of losgeklopt ei
- en rol van onderop de loempia stevig op zodat hij goed dicht geplakt zit.
- Verwarm een ruime hoeveelheid olie om de loempiaatjes in kleine porties krokant en goudbruin te bakken.
- Serveer met Sweet-Chilli-saus of Chinese pruimensaus. Ongebakken kan men de loempiaatjes invriezen.