Porpia Tord met dipsaus

Loempiaatjes
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Ingrediënten voor 10 loemiavelletjes:

  • 350 gram bloem
  • 4 eieren
  • maïzena
  • 2 eieren

Ingrediënten voor de dipsaus:

  • 3,5 dl water
  • 3-5 el kristalsuiker
  • 3 el rijstazijn of tamarinde flesje of potje
  • 1 tl zout
  • ½ tl chilipoeder gedroogde
  • 4-5 el pinda’s geroosterde fijngestampt

Voor de garnering:

  • 1 tl korianderblad zeer fijngehakt

Ingrediënten voor de vulling:

  • 2 el arachideolie of sojabonen-olie
  • 4 teentjes knoflook NIET pellen, plat slaan en fijnhakken
  • 30 gram winterwortel in zeer fijne blokjes
  • 5-6 paddenstoelen gedroogde /shii-take op z'n Japans of tonku op z'n Chinees, 30 min weken in heet water, in zeer fijne blokjes
  • 20 gram spitskool of groenekoolin zeer fijne blokjes
  • 1 flinke pluk taugé
  • ¾ mok tofu in zeer fijne blokjes
  • 1 ei
  • ½ mok so-oen = glas-noodles, 15 min geweekt in warm water en in stukjes van 1 cm gesneden.
  • 1 el sojasaus lichte
  • ½ tl zout
  • ½ tl peper witte
  • 1 tl kristalsuiker

Verder nog om de loempiaatjes te frituren:

  • 1,5 - 2 liter sojabonenolie of arachideolie.

Instructies

10 loemiavelletjes maken

  • Roer 350 gr bloem en 4 eieren tot een klonter vrij beslag.
  • Bak in een droge, dus zonder vetstoffen, koekenpan op laag vuur zeer dunne flensjes.
  • Maak een maïzenapapje of klop 1-2 eier los voor het dicht plakken van de loempiaatjes.

Volgorden van bereiding:

  • Koop de vierkante of maak zelf de ronde loempiavelletjes.
  • Maak de dipsaus en laat deze afkoelen.
  • Maak de loempiavulling.
  • Rol de loempiaatjes en frituur ze.
  • Bereidingswijze van de dipsaus:
  • Mix alle ingrediënten voor de dipsaus in bovenstaande volgorde in een pannetje en kook alles 10 minuten.
  • Totaal laten afkoelen alvorens te serveren. Garneer met de fijngehakte korianderblaadjes.

Bereidingswijze van de vulling:

  • Verwarm de olie en fruit de knoflook op een matig vuur.
  • Voeg in volgorde van gaartijd de ingrediënten om de 10-15 seconden toe.
  • (wortel, paddenstoelen, kool, taugé, ei en so-oen)
  • Dan op smaak brengen met de sojasaus, suiker, zout en peper.
  • Laat het geheel nu goed afkoelen.
  • Bereidingswijze van de loempiaatjes:
  • Leg een loempiavelletje voor u op het werkblad, de vierkante met en punt naar u toe.
  • Leg net onder de helft van het loempiavelletje 1 eetlepel vulling en vouw de onderkant over de vulling.
  • Vouw nu de buitenste punten naar binnen en besmeer de flap met het maïzenapapje of losgeklopt ei
  • en rol van onderop de loempia stevig op zodat hij goed dicht geplakt zit.
  • Verwarm een ruime hoeveelheid olie om de loempiaatjes in kleine porties krokant en goudbruin te bakken.
  • Serveer met Sweet-Chilli-saus of Chinese pruimensaus. Ongebakken kan men de loempiaatjes invriezen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Noot :

Als u allergies bent voor pinda's laat ze dan weg maar verdubbel dan het gewicht aan de suiker.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Voorgerechten
Land van herkomst Thailand