sale affumicato

Sale affumicato

Van Italiaanse vrienden kregen we laatst een potje cadeau met gerookt zout uit Sicilië. Aan de onderkant stond nog de prijs van maar liefst € 9,95 voor 100 gram. Terwijl bij de Italiaanse Lidl 1 hele kilo grof zeezout slechts 17 eurocent kost. Nogal een verschil en voor de zuinige Nederlanders voldoende aanleiding om de uitdaging aan te gaan om het zelf te maken….. Zout moet je ‘warm’ roken. Dat betekent in ons geval het gebruik van ons oude vertrouwde rookoventje. Heel basaal met twee spiritusbranders. Voor ons perfect en heeft al vele kilo’s kipfilet, (regenboog)forel, snoekbaars en zalm sappig en smaakvol gaar gerookt. Tip: vooral buiten gebruiken want anders ruikt je hele huis er na een week nog naar en ik kan je verzekeren dat dit echt gaat vervelen. Inderdaad, we hebben de ervaring! Ad plaatste het rookoventje in zijn keuken onder de afzuigkap en dacht dat dit wel zou kunnen. NIET DUS, het was echt afschuwelijk. In het begin denk je nog ‘ha lekker’ maar na een dag ben je die geur echt meer dan zat, laat staan na een week!
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg Grof zeezout

Instructies

  • Verwarm de rookoven volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Vouw van het aluminium een soort schotel met een opstaand randje en verdeel het zout over de schaal.
  • Wanneer de rookoven begint te roken leg je de schaal zout in de rookoven, sluit je de deksel weer en wacht 20-30 minuten.
  • Open de rookoven en je zult zien dat de bovenste laag van het zout een beetje lichtbruin gekleurd is door de rook.
  • Roer met een lepel het zout om, sluit de deksel en rook nogmaals het zout een half uurtje en herhaal dit eventueel tot al het zout een mooie lichtbruine kleur heeft.

Notities / Tips / Wijnadvies

Gebruik gerookt zout om vlees, vis of groente een lichte rooksmaak te geven.
Ga het voorzichtig uitproberen, want het zout heeft een stevige rooksmaak wat de neiging heeft om snel te overheersen.
Wees dus gewaarschuwd!
Bij sommige gerechten is het raadzaam om het grove zout iets fijner te malen.
Gebruik hiervoor een vijzel of een zoutmolen.
Strooi louter voor de geur eens wat gerookt zout op de hete houtkooltjes op de BBQ of in de open haard….
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Kruidenmengsels
Land van herkomst Italië