Tori Gohan

Rijstschotel met kalkoen
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram kalkoenvlees
  • 1 dl lichte sojasaus toko
  • 2 eetlepels rijstwijn
  • suiker
  • 3400 gram rondkorrelrijst Japanse rijst
  • 8 gedroogde shii-takes toko
  • 1 liter visbouillon bij voorkeur dashi
  • 200 gram diepvriesdoperwten

Instructies

  • Snijd het kalkoenvlees in dunne repen en marineer die ± 30 minuten in een
  • mengsel van sojasaus, rijstwijn en 40 gr suiker.
  • Giet 1 dl kokend water op de shii-takes, laat ze hierin 15 minuten wellen en
  • snijd ze in reepjes.
  • Was de rijst in een zeef onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
  • Doe de rijst over in een pan met dikke bodem.
  • Leg de kalkoenreepjes, de shii-takes en de doperwten erop en bestrooi met
  • 1 theelepel zout.
  • Giet de bouillon erop en breng het gerecht snel aan de kook.
  • Sluit de pan, draai het vuur laag en kook de rijst in ± 35 minuten gaar.

Notities / Tips / Wijnadvies

De Japanse naam voor dit gerecht is Tori Gohan. Het valt in Japan onder de
Donburi-gerechten: snelle 'fastfood'-rijstgerechten met een vlees-, ei- of
groentenvulling. De naam Donburi verwijst naar de ronde wijde kom met
een ronde voet, waarin het gerecht wordt geserveerd. Veel fastfoodrestaurants in Japan hebben dit soort gerechten op de kaart.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kalkoen
Land van herkomst Japan