Tori Gohan
Rijstschotel met kalkoen
Ingrediënten
- 500 gram kalkoenvlees
- 1 dl lichte sojasaus toko
- 2 eetlepels rijstwijn
- suiker
- 3400 gram rondkorrelrijst Japanse rijst
- 8 gedroogde shii-takes toko
- 1 liter visbouillon bij voorkeur dashi
- 200 gram diepvriesdoperwten
Instructies
- Snijd het kalkoenvlees in dunne repen en marineer die ± 30 minuten in een
- mengsel van sojasaus, rijstwijn en 40 gr suiker.
- Giet 1 dl kokend water op de shii-takes, laat ze hierin 15 minuten wellen en
- snijd ze in reepjes.
- Was de rijst in een zeef onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
- Doe de rijst over in een pan met dikke bodem.
- Leg de kalkoenreepjes, de shii-takes en de doperwten erop en bestrooi met
- 1 theelepel zout.
- Giet de bouillon erop en breng het gerecht snel aan de kook.
- Sluit de pan, draai het vuur laag en kook de rijst in ± 35 minuten gaar.
Notities / Tips / Wijnadvies
De Japanse naam voor dit gerecht is Tori Gohan. Het valt in Japan onder de
Donburi-gerechten: snelle 'fastfood'-rijstgerechten met een vlees-, ei- of
groentenvulling. De naam Donburi verwijst naar de ronde wijde kom met
een ronde voet, waarin het gerecht wordt geserveerd. Veel fastfoodrestaurants in Japan hebben dit soort gerechten op de kaart.
Donburi-gerechten: snelle 'fastfood'-rijstgerechten met een vlees-, ei- of
groentenvulling. De naam Donburi verwijst naar de ronde wijde kom met
een ronde voet, waarin het gerecht wordt geserveerd. Veel fastfoodrestaurants in Japan hebben dit soort gerechten op de kaart.