Yum neua

Runderfiletsalade
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 375 g runderfilet rauwe / veggie: gefrituurde tofu
  • 2 stengels citroengras verse verwijder 1 cm van de wortelaanzet en snijd ze in zeer dunne plakjes
  • 2 sjalotten in dunne plakjes
  • 1 eetlepel(s) koriander blaadjes / fijngehakte verse
  • 10 hele blaadjes munt 5 voor de salade en 5 voor te garneren
  • 2-4 citroenblaadjes in zeer smalle reepjes
  • 2 lenteui de witte gedeelten fijngehakt voor de salade en het groen in 2 cm lange stukjes voor de garnering
  • 10 kool bladen 3 grote hele bladen voor te garneren en de rest in fijne 3 cm lange reepjes
  • 1 tomaat in plakjes
  • 1 komkommer in plakjes

Instructies

  • U heeft een slakom nodig om de salade te bereiden. Een kleine kom voor hetmaken van de saus en een grote decorative ronde serveerschaal voor het serveren van de salade.
  • Als eerste doe je de ingrediënten voor de salade in de slakom en zet aan de kant. Meng alle ingrediënten voor de saus in het kleine kommetje, letop dat de kokos(palm)suiker volledig is opgelost en zet het geheel aan de kant.
  • Decoreer de rand van de serveerschaal om en om met 2 schijven komkommer en 1 schijf tomaat.
  • Leg een muntblaadje op de schijven tomaat.
  • Leg de hele koolbladen in het midden op de schaal.
  • Haal de stukjes lente-ui uit elkaar, zij komen als laatste op de salade.
  • Zet de serveerschaal aan de kant.
  • Marineer de rauwe runderfilet 5 minuten in het citroensap en spoel het vlees dan af onder de koude kraan.
  • Deze procedeure maakt het runderfilet zachter en malser. ( dit kunt u doen met elk stuk rauw roodvlees.
  • Zet het vuur van de gas-bbq laag en rooster de runderfilet rondom, of bak het in een droge wok, zonder olie.
  • Laat het midden van de wok vrij zodat daar zich het vocht uit het vlees kan verzamelen.
  • Draai het vlees elke 15 sec. totdat het jou gaarpunt heeft berijkt .
  • Voor "well-done" is dat 4 min., voor "medium" 3 min., voor "rare" 2 min en voor "raw" is dat 0 min (snel rondom dicht schroeien, klaar).
  • Veggie optie: Frituur tofu in een ruime hoeveelheid sojaolie al omscheppend (elke 15 sec.) 1 min lang.
  • Letop voor spetteren en laat de tofu goed uitlekken.
  • Snijd de runderfilet of de tofu in blokjes van 1 cm. en doe ze in de slakom.
  • Doe nu ook de saus in de slakom en kneed de ingrediënten 3 min. door de saus (bescherm uw handen tegen de chilipepers met een plastic zak of handschoenen)
  • De tofu voorzichtiger kneden dan de runderfilet.
  • Vul de koolbladen op de serveerschaal met de salade en strooi er de stukjes groen van de lente-ui over.
  • Serveer met kleefrijst.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Salade / Voorgerechten
Land van herkomst Thailand