Zachte suikerkrakelingen met drie variaties

Zachte suikerkrakelingen met drie variaties

Luchtige, goudbruine krakelingen met een knapperige suikerlaag en drie heerlijke smaakvariaties: chocolade, sinaasappel & karwij of kruidig.
Porties: 24
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram boter gesmolten en afgekoeld
  • 300 gram bloem
  • 2 eetlepels grove kristalsuiker
  • 2 eetlepels zeer fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels instantgist
  • 2,4 dl warm water
  • ½ theelepel zout
  • 1 eidooier

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190ºC (gasstand 3-4).
  • Meng 4 eetlepels bloem met de zeer fijne kristalsuiker en gist.
  • Roer het warme water erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
  • Dek af en laat 5 minuten rusten op een warme plaats.
  • Meng het gistmengsel, de resterende bloem, zout en boter tot een deeg.
  • Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak.
  • Leg het deeg in een ingevette kom en dek af.
  • Laat het 30 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Verdeel het deeg in 24 porties.
  • Rol elk stuk tot een streng en vorm een krakeling.
  • Leg de krakelingen op een ingevette bakplaat.
  • Roer de eidooier los met 1 eetlepel water.
  • Bestrijk de krakelingen met het eimengsel.
  • Bestrooi met grove kristalsuiker.
  • Bak 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Bewaar maximaal 3 dagen in een goed afgesloten trommel.

Variaties:

  • Krakelingen met sinaasappel & karwij: Voeg na het rijzen 2 theelepels karwijzaad en 2 eetlepels fijngehakte gekonfijte sinaasappel toe.
  • Krakelingen met chocoladedruppels: Voeg na het rijzen 75 gram pure chocoladedruppels toe.
  • Gekruide krakelingen: Voeg na het rijzen 1 theelepel gemalen piment en 1 theelepel gemberpoeder toe.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer de krakelingen op een mooie schaal met een beetje poedersuiker erover voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
Lekker met een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een zachte witte port.

Voedingswaarden

Calories: 110 kcal | koolhydraten: 13 g | Protein: 2 g | Vet: 5 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek / Snack / Tractaties / Tussendoortje
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden