Zachte suikerkrakelingen met drie variaties
Luchtige, goudbruine krakelingen met een knapperige suikerlaag en drie heerlijke smaakvariaties: chocolade, sinaasappel & karwij of kruidig.
Equipment
- kwastje
- rooster
- theelepel
- vork
- Weegschaal
Ingrediënten
- 150 gram boter gesmolten en afgekoeld
- 300 gram bloem
- 2 eetlepels grove kristalsuiker
- 2 eetlepels zeer fijne kristalsuiker
- 2 theelepels instantgist
- 2,4 dl warm water
- ½ theelepel zout
- 1 eidooier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190ºC (gasstand 3-4).
- Meng 4 eetlepels bloem met de zeer fijne kristalsuiker en gist.
- Roer het warme water erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
- Dek af en laat 5 minuten rusten op een warme plaats.
- Meng het gistmengsel, de resterende bloem, zout en boter tot een deeg.
- Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak.
- Leg het deeg in een ingevette kom en dek af.
- Laat het 30 minuten rijzen op een warme plaats.
- Verdeel het deeg in 24 porties.
- Rol elk stuk tot een streng en vorm een krakeling.
- Leg de krakelingen op een ingevette bakplaat.
- Roer de eidooier los met 1 eetlepel water.
- Bestrijk de krakelingen met het eimengsel.
- Bestrooi met grove kristalsuiker.
- Bak 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Bewaar maximaal 3 dagen in een goed afgesloten trommel.
Variaties:
- Krakelingen met sinaasappel & karwij: Voeg na het rijzen 2 theelepels karwijzaad en 2 eetlepels fijngehakte gekonfijte sinaasappel toe.
- Krakelingen met chocoladedruppels: Voeg na het rijzen 75 gram pure chocoladedruppels toe.
- Gekruide krakelingen: Voeg na het rijzen 1 theelepel gemalen piment en 1 theelepel gemberpoeder toe.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de krakelingen op een mooie schaal met een beetje poedersuiker erover voor een feestelijk effect. Wijnadvies: Lekker met een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een zachte witte port.
Serveer de krakelingen op een mooie schaal met een beetje poedersuiker erover voor een feestelijk effect. Wijnadvies: Lekker met een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een zachte witte port.
Voedingswaarden
Calories: 110 kcal | koolhydraten: 13 g | Protein: 2 g | Vet: 5 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 4 g