Zalm met zwarte olijven

Aller Hande 1996
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 600 gr zalmmoten
  • 1 dunne prei
  • 8 zwarte olijven zonder pit
  • 25 g boter of margarine
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl visfond pot á 380 ml, AH,
  • 1 theelepel ansjovisboter Royal Mail,
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml, AH,
  • 2 theelepels aardappelmeel
  • zout
  • witte peper
  • ½ eetlepel citroensap

Instructies

  • Zalm besprenkelen met citroensap.
  • Prei schoonmaken, wassen en witte deel in stukken van ca. 8 cm snijden (groen van prei wordt niet gebruikt).
  • Stukken halveren en in lange dunne repen snijden.
  • Olijven in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
  • In magnetronkommetje boter op vol vermogen (700 Watt) in ca. 1 minuut laten smelten.
  • Schaal invetten met helft van gesmolten boter.
  • Preireepjes in schaal leggen en ca. 1 minuut op vol vermogen fruiten.
  • Preireepjes omscheppen.
  • Zalm op prei leggen en besprenkelen met rest van gesmolten boter.
  • Zalm afgedekt in ca. 8 á 10 minuten op helft van vermogen (350 Watt) bijna gaar laten worden. ca. 3 á 4 minuten laten nagaren.
  • Intussen wijn, fond en ansjovisboter in magnetronschaaltje doen en in ca. 4 minuten op vol vermogen laten inkoken.
  • Crème fraîche mengen met aardappelmeel.
  • Door vocht roeren en ca. 1/2 minuut op vol vermogen meewarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Zalm met prei over vier borden verdelen.
  • Saus half erop en ernaast scheppen.
  • Olijfreepjes erover verdelen.
  • Serveren met gekookte krielaardappeltjes of aardappelpuree en tomatensla.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis / Zalm