Zelfgemaakte amandelspijs voor de lekkerste baksels

Een realistische foto van dikke roomboterspeculaas op een rustieke houten tafel. De goudbruine speculaaskoekjes hebben een knapperige buitenkant en een rijke, boterige textuur. Traditionele patronen zijn in het deeg gedrukt en hele amandelen zijn in de bovenkant verwerkt. Een paar gebroken stukken laten de kruimelige, zachte binnenkant zien. Op de achtergrond zijn een kopje thee, een kaneelstokje en een schaaltje extra amandelen subtiel vervaagd voor een warme, uitnodigende sfeer.

Zelfgemaakte amandelspijs voor de lekkerste baksels

Maak zelf amandelspijs met slechts drie ingrediënten. Perfect als vulling voor gevulde speculaas, kerststol of banketstaaf. Hoe langer je het laat rijpen, hoe beter de smaak!
Porties: 1 portie (± 250 g)
Bereidingstijd: 15 minuten
rijping voor optimale smaak 21 dagen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Keukenmachine of amandelmolen
  • schone theedoek

Ingrediënten

  • 125 g amandelen
  • 125 g suiker
  • 1 ei

Instructies

  • Laat de amandelen 1-2 minuten koken en giet ze af in een vergiet.
  • Spoel af met koud water en wrijf de bruine vliesjes eraf met een schone theedoek.
  • Laat de amandelen goed drogen en maal ze fijn met een amandelmolen of keukenmachine.
  • Meng de gemalen amandelen met de suiker, het ei en een snufje zout tot een smeuïge massa.
  • Doe het amandelspijs in een afgesloten bakje en laat het minimaal een week in de koelkast rijpen.
  • Hoe langer het rijpt, hoe beter de smaak!

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Gebruik het als vulling voor gevulde speculaas, kerststol of amandelbroodjes.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals Muscat of een glas Amaretto past goed bij baksels met amandelspijs.

Voedingswaarden

Calories: 50 kcal | koolhydraten: 23 g | Protein: 6 g | Vet: 13 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 21 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Basisrecept / Koek
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc Kerst / Sinterklaas