Zelfgemaakte Yoghurt

Zelfgemaakte Yoghurt

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 8 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • grote kom
  • Yoghurtmachine (optioneel)
  • Potjes of grote glazen/aardewerk kom

Ingrediënten

  • Ingrediënten:
  • Volle yoghurt als activator
  • Melk

Instructies

  • Gebruik 1 eetlepel activator (gewone volle yoghurt uit de winkel) per halve liter melk.
  • Breng de melk in een grote pan aan de kook.
  • Zet het vuur laag zodra de melk begint te schuimen en laat de melk 2 minuten nauwelijks sudderen.
  • Haal de pan van het vuur en laat de melk afkoelen tot het punt waarop je je vinger nog net in de melk kunt houden terwijl je tot tien telt (41-43°C).
  • Verwijder eventuele vellen van de melk.
  • Klop de activator in een grote kom tot het goed vloeibaar is.
  • Voeg een paar lepels hete melk toe, één per keer, terwijl je krachtig blijft kloppen met een garde.
  • Voeg vervolgens de rest van de melk toe en blijf kloppen met de garde.
  • Vul de potjes of grote kom met het mengsel en zet de yoghurtmachine aan.
  • Als je geen machine hebt, gebruik dan een grote glazen of aardewerk kom en giet daar het mengsel in.
  • Bedek de kom met een deksel of plasticfolie en zet de kom in een wollen dekentje of een wollen sjaal.
  • Zet de kom minstens 8 uur op een warme, tochtvrije plaats.
  • De yoghurt zou na deze tijd klaar moeten zijn en een dikke textuur moeten hebben.

Notities / Tips / Wijnadvies

  • Bewaar de yoghurt maximaal een week in de koelkast.
  • Het is echter beter om iedere 4 dagen een nieuwe voorraad te maken en wat van de oude yoghurt als activator te gebruiken.
  • Zorg ervoor dat de melk niet te warm wordt, anders kan het de activator doden en zal de yoghurt niet goed opstijven.
  • Je kunt de yoghurt naar wens op smaak brengen met bijvoorbeeld honing, fruit of granola.
  • Gebruik altijd schone materialen en potjes om de yoghurt in te bewaren om contaminatie te voorkomen.

Wijnadvies:

Geen specifiek wijnadvies, maar een frisse witte wijn of een lichte rosé past goed bij de veelzijdigheid van zelfgemaakte yoghurt, vooral wanneer deze wordt gecombineerd met fruitige toevoegingen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Basisrecept / Bijgerecht / Zuivel
Land van herkomst India
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Vegetarisch