Zoervleisch
zoals mijn moeder het vroeger maakte
Ingrediënten
- 1 kg mager runderpoulet of paardenpoulet (paarden is smaakvoller)
- 2 dl azijn
- Peper
- Zout
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 4 gedroogde Spaanse pepertjes
- 500 g uien
- 100 g boter
- 1 volle eetlepel suiker
- ½ eetlepel appelstroop
- 2 plakjes ontbijtkoek
Instructies
- Doe het vlees in een kom met 2 dl water, azijn, 1 theelepel zout, ½ theelepel peper,
- laurierblaadjes, kruidnagels en Spaanse pepertjes.
- Laat het vlees minimaal 24 uur afgedekt in de koelkast marineren.
- Pel de uien en snipper ze fijn.
- Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de uien glazig in ongeveer 5 minuten.
- Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier.
- Zeef 2 dl marinade vocht in een maatbeker; de rest wordt niet gebruikt.
- Verhit de rest van de boter in een braadpan en bak het vlees in ongeveer 10 minuten bruin.
- Voeg ui, suiker, appelstroop, ontbijtkoek en de rest van de marinade toe.
- Laat het vlees met het deksel op de pan ongeveer 3 uur zachtjes sudderen totdat het zo gaar is dat het uit elkaar valt.
- Verwijder de laurierblaadjes.
- Als de saus te dun is, kun je deze eventueel binden met een maïzenapapje.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met zelfgemaakte friet en appelmoes.