Zoete focaccia
Equipment
- borsteltje
Ingrediënten
- Foccacia: voor 2 dunne foccacia's
- 500 g bloem
- 12 g zout
- 15 g honing
- 15 g verse gist
- 3 dl lauw water
Toppings:
- chocoladedruppels wit & puur
- pistachenoten
- olijfolie met vanillestok en rozemarijn
- mix van gekonfijte vruchten
- fleur de sel
- stukjes marsepein
- 100 ml goede olijfolie
- vanillestok
Instructies
- Bereiding foccacia:
- Neem een ruime mengkom en doe er de bloem in.
- Maak een kuiltje, strooi op de rand van de bloem het zout.
- Los in het lauw water de gist op en voeg de honing toe.
- Roer tot alles is opgelost en giet dit mengsel in het bloemkuiltje.
- Meng van binnen naar buiten de bloem langzaam bij de vloeistof tot je een deegbal krijgt.
- Kneed het deeg 6 minuten met de hand of in een keukenrobot
- Laat het deeg 5 minuutjes rusten onder een handdoek of plastic folie.
- Sla de lucht er uit.
- Rol het deeg uit met een dikte van een halve cm, of ter grootte van de bakplaat.
- Dek af met handdoek of plastic folie.
- Schraap intussen het merg van een vanillestok en doe bij de olijfolie en voeg er wat gedroogde rozemarijn bij.
- Meng alles onder elkaar.
- Smeer met borsteltje de deegstukken in met de olijfolie.
- Laat 20 minuten rijzen onder plasticfolie.
- Duw met de vingertoppen putjes in het deeg tot tegen de bakplaat.
- Kwast de foccacia opnieuw in met de olijfolie.
- Duw de ongezouten pistachenoten, fleur de sel, blokjes marsepein en de mix van gekonfijte vruchten in het deeg.
- Laat nog een kwartiertje rijzen onder folie.
- Verwarm de oven en bak de foccacia in 10 à 15 minuten goudbruin 220°C.
- Strooi na bet bakken witte- en pure chocoladedruppels op de warme foccacia zodat de chocolade er op smelt.
Notities / Tips / Wijnadvies
Uiteraard kan je met dit recept ook hartige foccacia’s maken. Duw voor het bakken stukjes ui, paprika, provencaalse kruiden of/en zongedroogde tomaatjes in het deeg.