Zoete focaccia

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • Foccacia: voor 2 dunne foccacia's
  • 500 g bloem
  • 12 g zout
  • 15 g honing
  • 15 g verse gist
  • 3 dl lauw water

Toppings:

  • chocoladedruppels wit & puur
  • pistachenoten
  • olijfolie met vanillestok en rozemarijn
  • mix van gekonfijte vruchten
  • fleur de sel
  • stukjes marsepein
  • 100 ml goede olijfolie
  • vanillestok

Instructies

  • Bereiding foccacia:
  • Neem een ruime mengkom en doe er de bloem in.
  • Maak een kuiltje, strooi op de rand van de bloem het zout.
  • Los in het lauw water de gist op en voeg de honing toe.
  • Roer tot alles is opgelost en giet dit mengsel in het bloemkuiltje.
  • Meng van binnen naar buiten de bloem langzaam bij de vloeistof tot je een deegbal krijgt.
  • Kneed het deeg 6 minuten met de hand of in een keukenrobot
  • Laat het deeg 5 minuutjes rusten onder een handdoek of plastic folie.
  • Sla de lucht er uit.
  • Rol het deeg uit met een dikte van een halve cm, of ter grootte van de bakplaat.
  • Dek af met handdoek of plastic folie.
  • Schraap intussen het merg van een vanillestok en doe bij de olijfolie en voeg er wat gedroogde rozemarijn bij.
  • Meng alles onder elkaar.
  • Smeer met borsteltje de deegstukken in met de olijfolie.
  • Laat 20 minuten rijzen onder plasticfolie.
  • Duw met de vingertoppen putjes in het deeg tot tegen de bakplaat.
  • Kwast de foccacia opnieuw in met de olijfolie.
  • Duw de ongezouten pistachenoten, fleur de sel, blokjes marsepein en de mix van gekonfijte vruchten in het deeg.
  • Laat nog een kwartiertje rijzen onder folie.
  • Verwarm de oven en bak de foccacia in 10 à 15 minuten goudbruin 220°C.
  • Strooi na bet bakken witte- en pure chocoladedruppels op de warme foccacia zodat de chocolade er op smelt.

Notities / Tips / Wijnadvies

Uiteraard kan je met dit recept ook hartige foccacia’s maken. Duw voor het bakken stukjes ui, paprika, provencaalse kruiden of/en zongedroogde tomaatjes in het deeg.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Italië