Ribollita

(een stevige bonensoep met schiacciata, pizzabrood)
Toscanen zijn dol op bonen. Voor de bereiding van hun witte bonen wordt alleen de
allerbeste olijfolie gebruikt. Ribollita maakt u van een restje stevige witte bonensoep.
Schiacciata, een krokant pizzabrood waarin verse kruiden worden verwerkt, smaakt
er verrukkelijk bij.
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 gram witte bonen
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • 4 wortels in stukken
  • 4 groene kool
  • 100 gram wilde spinazie of 4 snijbietbladeren in repen
  • 1 blik tomaat á 400 gr
  • 2 eetlepels peterselie
  • 2 eetlepels basilicum
  • zout peper
  • Voor de afwerking:
  • 5-6 dunne plakken grof brood
  • 2 grote ui
  • 3-4 eetlepels olijfolie

Ook nodig

  • een niet te diepe ovenvaste schaal

Instructies

  • Laat de bonen 1 nacht in ruim water weken. 
  • Zet ze de volgende dag met hetweekwater op en laat ze op zacht vuur 1 1/4 uur koken.
  • Verhit de olie en bak de ui en de knoflook hierin ± 5 minuten.
  • Voeg de bleekselderij, prei, wortels, kool en spinazie toe en bak ze even omscheppend mee.
  • Voeg de tomaten met het vocht, de peterselie, de basilicum, zout en peper toe.
  • Schenk er ± 1 1/2 liter water bij, breng de soep aan de kook en laat haar op zacht vuur ± 2 uur koken.
  • Pureer * de helft van de bonen en roer de puree samen met de hele bonen door de soep.
  • Breng de soep met zout en peper op smaak en laat haar 1 nacht staan.
  • Bedek de volgende dag de bodem van een schaal met plakken pizzabrood en schenk er de bonensoep over.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Leg de ringen ui op de soep, schenk er de olijfolie over en zet de ribollita ± 15 minuten in de oven tot de uien mooi bruin zijn.
  • Deze soep kunt u ook met witte bonen uit blik maken.
  • Kies hiervoor de Italiaanse witte bonen (cannellini) die te koop zijn in delicatessewinkels. 
  • Laat ze goed uitlekken en voeg de bonen op het laatste moment aan de soep toe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep
Land van herkomst Italië