Ribollita
(een stevige bonensoep met schiacciata, pizzabrood)Toscanen zijn dol op bonen. Voor de bereiding van hun witte bonen wordt alleen deallerbeste olijfolie gebruikt. Ribollita maakt u van een restje stevige witte bonensoep.Schiacciata, een krokant pizzabrood waarin verse kruiden worden verwerkt, smaakter verrukkelijk bij.
Ingrediënten
- 300 gram witte bonen
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 4 wortels in stukken
- 4 groene kool
- 100 gram wilde spinazie of 4 snijbietbladeren in repen
- 1 blik tomaat á 400 gr
- 2 eetlepels peterselie
- 2 eetlepels basilicum
- zout peper
- Voor de afwerking:
- 5-6 dunne plakken grof brood
- 2 grote ui
- 3-4 eetlepels olijfolie
Ook nodig
- een niet te diepe ovenvaste schaal
Instructies
- Laat de bonen 1 nacht in ruim water weken.
- Zet ze de volgende dag met hetweekwater op en laat ze op zacht vuur 1 1/4 uur koken.
- Verhit de olie en bak de ui en de knoflook hierin ± 5 minuten.
- Voeg de bleekselderij, prei, wortels, kool en spinazie toe en bak ze even omscheppend mee.
- Voeg de tomaten met het vocht, de peterselie, de basilicum, zout en peper toe.
- Schenk er ± 1 1/2 liter water bij, breng de soep aan de kook en laat haar op zacht vuur ± 2 uur koken.
- Pureer * de helft van de bonen en roer de puree samen met de hele bonen door de soep.
- Breng de soep met zout en peper op smaak en laat haar 1 nacht staan.
- Bedek de volgende dag de bodem van een schaal met plakken pizzabrood en schenk er de bonensoep over.
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Leg de ringen ui op de soep, schenk er de olijfolie over en zet de ribollita ± 15 minuten in de oven tot de uien mooi bruin zijn.
- Deze soep kunt u ook met witte bonen uit blik maken.
- Kies hiervoor de Italiaanse witte bonen (cannellini) die te koop zijn in delicatessewinkels.
- Laat ze goed uitlekken en voeg de bonen op het laatste moment aan de soep toe.