Rillettes
Varkenspastei Rillettes is een smeuïg vleesmengsel van varkensvlees, kippen-, konijnen- of ganzenvlees. De grote stukken vlees worden heel lange tijd langzaam in vet gekookt tot het vlees bijna is gekarameliseerd. Rillettes wordt altijd koud geserveerd, vaak in combinatie met geroosterd brood.
Equipment
Ingrediënten
- 750 gram varkensvlees mager / in dobbelsteentjes
- 500 gram varkensvlees vet / in dobbelsteentjes
- 15 gram zout
- 5 gram peper
- nootmuskaat
- piment
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Breng in een pan de beide vleessoorten, met het zout, de peper, een snufje nootmuskaat, een snufje piment, de tijm, het laurierblad en 2½ dl water langzaam aan de kook.
- Zet de pan met het deksel in het midden van de oven en laat het vlees in 4-5 uur zacht braden; roer het af en toe om.
- Voeg, zodra het vocht is verdampt, wat water toe.
- Laat het vlees zacht sudderen, het vet mag niet koken.
- Laat het vlees uitlekken, bewaar het vet.
- Haal de laurier en de tijm eruit.
- Trek het vlees met 2 vorken in draadjes.
- Vermeng het vet, als het bijna is afgekoeld, met het vlees en breng het geheel op smaak met zout en peper.
- Doe de rillettes in een schaal of in kleine potjes en dek die goed af.
- Laat de pastei voor het serveren 2 dagen rusten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Geef er geroosterd brood of stokbrood bij.
De pastei blijft in de koelkast ± 1 week goed, maar kan ook worden ingevroren.
eendenvlees.
De pastei blijft in de koelkast ± 1 week goed, maar kan ook worden ingevroren.
Variatie:
Vervang een deel van het magere varkensvlees door ganzen- ofeendenvlees.