Rillettes

Varkenspastei Rillettes is een smeuïg vleesmengsel van varkensvlees, kippen-, konijnen- of ganzenvlees. De grote stukken vlees worden heel lange tijd langzaam in vet gekookt tot het vlees bijna is gekarameliseerd. Rillettes wordt altijd koud geserveerd, vaak in combinatie met geroosterd brood.
Porties: 10 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 750 gram varkensvlees mager / in dobbelsteentjes
  • 500 gram varkensvlees vet / in dobbelsteentjes
  • 15 gram zout
  • 5 gram peper
  • nootmuskaat
  • piment
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Breng in een pan de beide vleessoorten, met het zout, de peper, een snufje nootmuskaat, een snufje piment, de tijm, het laurierblad en 2½ dl water langzaam aan de kook.
  • Zet de pan met het deksel in het midden van de oven en laat het vlees in 4-5 uur zacht braden; roer het af en toe om.
  • Voeg, zodra het vocht is verdampt, wat water toe.
  • Laat het vlees zacht sudderen, het vet mag niet koken.
  • Laat het vlees uitlekken, bewaar het vet.
  • Haal de laurier en de tijm eruit.
  • Trek het vlees met 2 vorken in draadjes.
  • Vermeng het vet, als het bijna is afgekoeld, met het vlees en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Doe de rillettes in een schaal of in kleine potjes en dek die goed af.
  • Laat de pastei voor het serveren 2 dagen rusten.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geef er geroosterd brood of stokbrood bij.
De pastei blijft in de koelkast ± 1 week goed, maar kan ook worden ingevroren.

Variatie:

Vervang een deel van het magere varkensvlees door ganzen- of
eendenvlees.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Bijgerecht / Varkensvlees / Vlees