Romige witte kool met wortel en ui
Een zacht gegaarde witte kool met wortel en ui in een romige saus. Heerlijk als bijgerecht bij diverse maaltijden.
Ingrediënten
- 1 dikke witte kool
- 2,5 dl room
- 2 wortelen
- 1 ui
- 50 g boter
- Peper en zout
Instructies
- Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de harde stronk weg.
- Snijd de kool in vieren en blancheer de stukken 5 minuten in kokend gezouten water.
- Spoel de kool onder koud stromend water en laat uitlekken.
- Hak de wortelen en ui fijn en stoof ze zachtjes in de boter tot de ui glazig is.
- Voeg de kool toe en giet er ½ liter water over.
- Breng op smaak met peper en zout en laat 30 minuten zachtjes koken.
- Giet de kool af en houd warm op een serveerschaal.
- Laat het kookvocht inkoken tot de helft en voeg dan de room toe.
- Laat de saus 5 minuten sudderen en giet over de kool.
- Serveer direct, goed warm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een stukje knapperig brood of als bijgerecht bij een vlees- of visgerecht.
Wijnadvies:
Een milde witte wijn zoals Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 180 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 3 g | Vet: 14 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 6 g