Roodfluwelen cake

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 125 gram boter
  • 350 gram suiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels cacao
  • 4 eetlepels rode kleurstof
  • 1 eetlepel zout
  • 300 gram gezeefd cakemeel
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • ¼ liter karnemelk
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel azijn
  • Glazuur:
  • 3-5 eetlepels bloem
  • ¼ liter melk
  • 250 gram boter
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanillesuiker

Instructies

  • Klop de boter tot die schuimig is.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe en mix tot het beslag licht en 'donzig' is.
  • Voeg, onder voortdurend goed kloppen, één voor één de eieren toe.
  • Meng de cacao, de kleurstof en het zout tot een pasta en klop die door het beslag.
  • Vermeng de vanillesuiker met de karnemelk.
  • Los de baking soda in de azijn op en roer dit door het karnemelkmengsel.
  • Voeg afwisselend wat van het cakemeel en wat van het karnemelkmengsel aan het beslag toe (begin en eindig met meel).
  • Meng alles grondig en stop zodra een glad beslag is ontstaan.
  • Schenk het beslag in een ruime, goed ingevette, met bloem bestoven cakevorm en bak de cake 35-40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven (test met een breinaald of hij gaar is; zo niet, laat hem dan nog enkele minuten verder bakken).
  • Laat de cake afkoelen en bestrijk hem met glazuur.
  • Maak een pasta van de bloem en een deel van de melk.
  • Voeg de rest van de melk langzaam toe en roer tot het smeuïg is.
  • Kook het mengsel 3-5 minuten op middelhoog vuur tot het de gewenste dikte heeft.
  • Neem dan de pan van het vuur en laat de massa helemaal afkoelen (de boter
  • mag, als die wordt toegevoegd, niet smelten).
  • Klop de boter met de suiker schuimig, voeg al kloppend de vanillesuiker toe en blijf kloppen tot een smeuïg geheel.
  • Voeg dit, al kloppend, met 1 theelepel tegelijk aan het afgekoelde bloemmengsel toe en blijf kloppen tot de massa vlokkerig is.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cake