Rosé gebraden entrecôte met zachte roomzuurkool en mosterdsaus

Rosé gebraden entrecôte in plakjes, geserveerd met zachte roomzuurkool, een mosterdsaus, en gegarneerd met verse tijm, op een witte plaat in een rustieke setting met een glas rode wijn.

Rosé gebraden entrecôte met zachte roomzuurkool en mosterdsaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram entrecôte aan één stuk
  • 40 gram roomboter
  • Peper & zout
  • 350 gram aardappels in stukken gesneden
  • 1 lente-ui in ringen
  • Crème fraîche
  • 50 gram gedroogde ham in reepjes gesneden
  • Djintan gemalen komijn
  • 300 gram zuurkool
  • 50 gram rozijnen
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 100 ml koksroom
  • 1 theelepel honing

Voor de mosterdsaus:

  • 200 ml kalfsfond
  • Kookvocht van de roomzuurkool naar smaak
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 1 eetlepel zoete grove mosterd
  • 1 eetlepel dragonblaadjes gehakt
  • Instructies:

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Kruid de entrecôte met peper en zout.
  • Verhit wat roomboter in een koekenpan en bak het vlees aan beide kanten kort aan tot het een mooie kleur heeft.
  • Plaats de Bratometer in het dikste deel van het vlees.
  • Leg het vlees op een bakplaat en schuif het in de voorverwarmde oven.
  • Bak tot een kerntemperatuur van 50°C voor rood of 55°C voor medium/rosé.

Bereid ondertussen de zuurkool:

  • Doe de zuurkool, rozijnen, kerriepoeder, koksroom, honing en boter in een pan.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat 20 minuten zachtjes garen op het fornuis.

Voor de mosterdsaus:

  • Verwarm de kalfsfond met laurierblad en kruidnagel in een pan op het fornuis.
  • Laat 10 minuten trekken.
  • Voeg de mosterd toe en laat nog 10 minuten trekken.
  • Voeg op het laatste moment de dragon toe en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Kook de aardappelstukken in water gaar.
  • Meng de gekookte aardappelen in een kom met lente-ui, gedroogde ham, crème fraîche, djintan, peper en zout.

Serveer:

  • Maak een bedje van zuurkool in het midden van het bord.
  • Snijd de entrecôte in dunne plakjes en leg dakpansgewijs over de zuurkool.
  • Garneer met de aardappelen en lepel de mosterdsaus eromheen.
  • Serveer de overige saus apart.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot, past goed bij de smaken van de entrecôte en de mosterdsaus.

Voedingswaarden

Calories: 650 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 45 g | Vet: 35 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 10 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij