Roti Koekoes

Roti Koekoes

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel voorkeur: Honig
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 deciliter halfvolle melk
  • cacao

Instructies

  • Zet uw stoompan op met water en daarop de binnenpan met gaatjes (toch wel aangeschaft toch? ).
  • Neem een schone theedoek en doe die in de binnenpan, de hoeken over de pan naar buiten vouwen.
  • Doe hierin (over de theedoek) bakpapier en vouw deze dusdanig dat hierin beslag gedeponeerd kan worden, komvormig dus.
  • Zorg dat het water kookt, en verwarm de theedoek en papier voor (het bakpapier wordt door de hitte zachter dus beter te buigen).
  • Maak van de suiker, eieren, melk en bakmeel een goed dik beslag (moet aan de garde hangen) en sla deze luchtig zodat de suiker goed opgelost is.
  • Leng eventeel aan met wat melk als het beslag te dik is, toch moet het beslag zwaar zijn!
  • Stort ¾ van het beslag in het bakpapier en meng cacao (naar smaak en kleur) met de rest van het beslag.
  • Stort het chocolade beslag precies midden in het lichtgele beslag.
  • Bedek het beslag (of sluit de pan) met het deksel en vouw de vier theedoekpunten over de deksel heen, (let wel op dat deze bij het opwarmen niet vlam vatten, dus voorzichtig met het vuur).
  • Nu moet het beslag 45 minuten stomen, let hierbij dan er voldoende water in de pan blijft en deze niet droogkookt. Tijdens het stomen de deksel gesloten houden!
  • Waarom het chocolade beslag in het midden moet heeft een reden, dit beslag is iets zwaarder dan het gele beslag en zal tijdens het koken naar beneden ‘zinken’.
  • Terwijl dit gebeurd wordt de onderkant alweer verhit door het stoom en stroomt de chocolade beslag via de buitenkant weer naar boven.
  • Het resultaat is een prachtige krul van donker beslag als men de roti aansnijdt!
  • Dit is een basis recept waarbij andere mogelijkheden mogelijk zijn.
  • De Indische keuken is vooral ontstaan door experimenten dus wat let u!
  • U kunt de melk vervangen door Spa Rood of vanille suiker toepassen.
  • Ook zijn roti’s bekend met klapper.
  • Ook populair zijn de (natuurlijke) kleurstoffen in Indonesië vooral bruin, rood en groen wordt op grote schaal bij allerlei zoetigheden en gebak toegepast.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cake / Gebak
Land van herkomst Indonesië