Rozijnen kwark taart met abrikozen voor de Kerst
1 taart = 10 personen
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 400 gram bloem
- 1 zakje + 1 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 200 gram magere kwark
- 6 eetlepel melk
- 3 eetlepel zonnebloemolie
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- zout
En verder:
- 1 deciliter rum
- 100 gram rozijnen
- 100 gram boter gesmolten
- 100 gram suiker
- 1½ eetlepel kaneel
- 100 gram Noten gehakt
- 75 gram gedroogde abrikozen fijngesneden
- 2 deciliter melk
- extra nodig: kerstboombakvorm van 1 ½ liter inhoud , ingevet en bestoven
Instructies
- Bloem met bakpoeder zeven en ei toevoegen.
- Kwark, melk, suiker, vanillesuiker en zout erdoor mengen.
- Zoveel olie toevoegen dat deeg niet meer plakt.
- Deeg uitrollen tot rechthoekige lap van 1 cm dik.
- Rum verwarmen en rozijnen hierin 15 minuten weken.
- Deeg bestrijken met 50 gr boter.
- Rozijnen laten uitlekken, rum opvangen.
- Rozijnen, noten en abrikozen over deeg verdelen.
- Oven voorverwarmen op 175°C.
- Deeg vanaf lange kant oprollen.
- Rol in plakken van 2-2 ½ cm snijden.
- Deegplakken tegen elkaar aan in bakvorm leggen, zodat deze helemaal gevuld is.
- Taart in midden van oven 45 minuten bakken.
- Halverwege baktijd melk, opgevangen rum en 50 gr boter mengen en taart ermee bestrijken.
- Na bakken taart bestrijken met rest van melkmengsel en even laten afkoelen.
- Taart uit vorm verder laten afkoelen.
- Variatie ideeën: Op dezelfde manier kunt u ook een andere kerstbakvorm, bijvoorbeeld een ster of kerstklok, met bolletjes deeg vullen.
- De vulling kunt u naar eigen idee variëren, door bijvoorbeeld stukjes chocolade, andere noten of geraspte kokos toe te voegen.