Rozijnen stol met hazelnoten spijs voor de Kerst

1 brood = 10 personen
Porties: 1 brood
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 200 gram hazelnoot
  • 125 gram suiker
  • 40 gram verse gist
  • 2,5 dl lauwe melk
  • 1 theelepel suiker
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 25 gram basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 300 gram rozijnen
  • 1 deciliter abrikozensap
  • 1 deciliter sinaasappelsap

Instructies

  • Meng de restvan het ei en 1 eetlepel citroensap door de spijs.
  • Vorm het tot een rol en leg hem in het midden van de deegplak. 
  • Klap de plak in de lengte dubbel en leg hem op de bakplaat.
  • Leg er een theedoek over en laat de stol nog ca. 45 minuten rijzen. 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak de stol in ca. 45 minuten gaar.  
  • Bestrijk de stol met de gesmolten boter.
  • Laat het brood afkoelen en bestrooi met de poedersuiker.
  • Boen de citroen schoon en rasp de schil. 
  • Pers de citroen uit.
  • Maal 125 g hazelnoten.
  • Voeg de suiker, 1 theelepel citroenrasp en 1 eetlepel sap toe.
  • Meng alles tot een smeuige spijs.
  • Verkruimel de gist.
  • Voeg de melk en de suiker toe.
  • Laat dit ca. 10 minuten op een lauwwarme plaats staan.
  • Klop het ei los.
  • Smelt de boter.
  • Vermeng de bloem met het zout, de suiker, de kaneel en 1 theelepel citroenschil. 
  • Maak een kuiltje en schenk het gistmengsel, de helft van het ei en de helft van de boter erin.
  • Meng alles tot een deeg.
  • Kneed dit ca. 10 minuten.
  • Laat het deeg afgedekt met plastic folie op een warme plaats ca. 1 uur rijzen. 
  • Breng de rozijnen met de abrikozendrank aan de kook.  
  • Laat ze van het vuur af ca. 30 minuten wellen en uitlekken. 
  • Kneed de rozijnen, de biggareaus, de sukade en de rest van de hazelnoten door het deeg. 
  • Vorm het deeg tot een ovale plak.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst