Rozijnen stol voor de Kerst uit Amsterdam
Ingrediënten
- 1 pak witbroodmix
- 1 ½ deciliter water
- 1 ½ deciliter melk
- 25 gram boter
- 200 gram rozijnen
- 200 gram krenten
- 4 eetlepel rum
- 2 zakjes vanillesuiker
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel citroen
- 50 gram gehakte bigarreaux
- 50 gram walnoot
- 50 gram hazelnoot
- 200 gram amandelspijs
- 1 ei
- 1 eetlepel boter
- poedersuiker
- bakvorm
Instructies
- Week de rozijnen en de krenten in de rum.
- Voeg water, melk, boter, vanillesuiker Bourbon, kaneel en citroenrasp aan de witbroodmix toe.
- Kneed hiervan een samenhangend deeg.
- Laat het deeg in een kom, afgedekt met plasticfolie of een vochtige doek, 10 minuten rijzen op een warme plaats.
- Hak intussen de noten grof.
- Voeg de krenten, rozijnen, bigarreaus en noten aan het deeg toe en kneed het geheel nog even goed door.
- Meng de losgeklopte eidooier door de amandelspijs.
- Rol het deeg uit tot een ovale lap van 20 x 30 cm en leg het op een ingevette bakplaat.
- Rol van de amandelspijs een rolletje van iets minder dan 30 cm en leg dit in het midden van het deeg.
- Vouw een kant van het deeg in de lengte over de amandelspijs zodat de onderkant van de deeglap iets oversteekt.
- Druk het deeg voorzichtig op elkaar.
- Laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plaats 30 minuten narijzen.
- Verwarm de oven voor op hete lucht 180 graden C, conventioneel 200 graden C.
- Bestrijk voor het bakken de bovenkant van het deeg met water.
- Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de kerststol in ca. 45 minuten gaar en bruin.
- Leg het brood op en rooster en bestrijk het met de gesmolten boter.
- Bestrooi het brood voor het serveren met poedersuiker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatietips
Vervang walnoten en hazelnoten door blanke amandelen en maccadamianoten.
Meng 1 el sinaasappellikeur door de amandelspijs
Rozijnen kunnen geel, bruin en blauw zijn. Krenten zijn daarentegen altijd blauw. Vrijwel alle rozijnen zijn afkomstig van witte druiven. De gedroogde blauwe Corinthe-druif is verantwoordelijk voor de krent. In Frankrijk noemt men krenten dan ook "raisins de Corinthe
Vervang walnoten en hazelnoten door blanke amandelen en maccadamianoten.
Meng 1 el sinaasappellikeur door de amandelspijs
Rozijnen kunnen geel, bruin en blauw zijn. Krenten zijn daarentegen altijd blauw. Vrijwel alle rozijnen zijn afkomstig van witte druiven. De gedroogde blauwe Corinthe-druif is verantwoordelijk voor de krent. In Frankrijk noemt men krenten dan ook "raisins de Corinthe