Rozijnen stol voor de Kerst uit Amsterdam

Porties: 1 broden
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 pak witbroodmix
  • 1 ½ deciliter water
  • 1 ½ deciliter melk
  • 25 gram boter
  • 200 gram rozijnen
  • 200 gram krenten
  • 4 eetlepel rum
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel citroen
  • 50 gram gehakte bigarreaux
  • 50 gram walnoot
  • 50 gram hazelnoot
  • 200 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 1 eetlepel boter
  • poedersuiker
  • bakvorm

Instructies

  • Week de rozijnen en de krenten in de rum. 
  • Voeg water, melk, boter, vanillesuiker Bourbon, kaneel en citroenrasp aan de witbroodmix toe. 
  • Kneed hiervan een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg in een kom, afgedekt met plasticfolie of een vochtige doek, 10 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Hak intussen de noten grof.
  • Voeg de krenten, rozijnen, bigarreaus en noten aan het deeg toe en kneed het geheel nog even goed door.
  • Meng de losgeklopte eidooier door de amandelspijs.
  • Rol het deeg uit tot een ovale lap van 20 x 30 cm en leg het op een ingevette bakplaat. 
  • Rol van de amandelspijs een rolletje van iets minder dan 30 cm en leg dit in het midden van het deeg.
  • Vouw een kant van het deeg in de lengte over de amandelspijs zodat de onderkant van de deeglap iets oversteekt. 
  • Druk het deeg voorzichtig op elkaar.
  • Laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plaats 30 minuten narijzen. 
  • Verwarm de oven voor op hete lucht 180 graden C, conventioneel 200 graden C. 
  • Bestrijk voor het bakken de bovenkant van het deeg met water.
  • Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de kerststol in ca. 45 minuten gaar en bruin.
  • Leg het brood op en rooster en bestrijk het met de gesmolten boter. 
  • Bestrooi het brood voor het serveren met poedersuiker.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatietips
Vervang walnoten en hazelnoten door blanke amandelen en maccadamianoten.
Meng 1 el sinaasappellikeur door de amandelspijs
Rozijnen kunnen geel, bruin en blauw zijn. Krenten zijn daarentegen altijd blauw. Vrijwel alle rozijnen zijn afkomstig van witte druiven. De gedroogde blauwe Corinthe-druif is verantwoordelijk voor de krent. In Frankrijk noemt men krenten dan ook "raisins de Corinthe
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood / Fruit
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst