Saagwalla dal
Ingrediënten
- 170 gram gele spliterwten of moong dal
- 2 eetlepel(s) geklaarde boter
- 1 grote ui in dunne ringen gesneden
- 1 verse groene chilipeper in de lengte in plakjes gesneden, van zaad ontdaan
voor een zachtere smaak
- 2 kaneelstokjes elk 5 cm lang en in 2-3 stukjes gebroken
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- ½ theelepel garam masala
- ¼ theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gemalen komijn
- 2 rijpe tomaten ontveld en in stukjes gesneden
- 5 ¾ dl warm water
- 2 eetlepels olie
- ½ theelepel zwart mosterdzaad
- 2-3 tenen knoflook gepeld en gesnipperd
- 1-2 gedroogde rode chilipepers grof gesneden
- 100 gram diepvriesspinazie ontdooid en fijngesneden
Instructies
- Was de spliterwten en laat ze 1 1/2-2 uur weken; giet ze af en laat ze uitlekken.
- Verhit de boter in een gietijzeren pan (of een pen met anti-aanbaklaag).
- Fruit op half vuur de uiringen samen met de groene chilipeper en de kaneel tot de ui goudbruin is (6-8 minuten). Voeg de kurkuma en de garam masala al roerend toe.
- Voeg de peulvruchten, het chilipoeder en het zout toe en roerbak 8-10 minuten op laag vuur. Voeg de komijn en tomaat toe en laat al roerend 3-4 minuten koken. Voeg het water toe, breng het aan de kook, doe het deksel op de pan en laat de peulvruchten 30-35 minuten sudderen; roer af en toe.
- Verhit de olie op half vuur en bak de mosterdzaadjes tot ze beginnen te
- springen.
- Voeg de knoflooksnippers toe en laat ze lichtbruin worden.
- Voeg de rode chilipepers en de spinazie toe, schep om, doe het deksel op de
- pan en laat alles 5 minuten zacht koken.
- Doe het spinaziemengsel bij de peulvruchten, leg het deksel op de pan en laat
- alles op laag vuur pruttelen. Roer af en toe.
- Neem na 10 minuten de pan van het vuur.