Sambal goreng boontjes van Els Jonker

Een makkelijk groente gerecht uit de Indische keuken.
Je kunt het net zo scherp (pedis) maken als je zelf wilt
Porties: 4
Total time 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram sperziebonen

Voor de boemboe

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepel laos
  • 1,5 theelepel trassi
  • Zout naar smaak
  • 0.5 theelepeltje sambal oelek
  • 1 theelepel sambal badjak Flinke
  • Goela djawa of bruine suiker
  • Gepelde tomaat

Voor de saus

  • Stengel sereh gekneusd in stukjes
  • 3 salam laurier blaadjes
  • 300 ml water kokend
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 1 Flinke scheut kokosmelk of een blokje santen

Instructies

  • Haal de puntjes van de sperziebonen
  • Halveer de sperziebonen
  • Doe ze in een pannetje water om ze te wassen
  • En laat ze uitlekken in een vergiet
  • Maak de boemboe
  • Ontdoe de uien en knoflook van de schil
  • Halveer de uien
  • Doe ze in een mengkom
  • Doe de teentjes knoflook erbij
  • Voeg de trassi
  • De laos
  • Het zout
  • De sambal oelek
  • De sambal badjak
  • De gepelde tomaat toe
  • Meng het geheel met de staafmixer
  • Doe 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan
  • Fruit de boemboe 2 minuten
  • Voeg de goed uitgelekte sperziebonen toe
  • Meng goed door de boemboe
  • Roerbak dit mengsel even
  • Voeg 300 millimeter kokend water toe
  • Daarna het blikje tomatenpuree
  • Voeg de kokosmelk of santen toe
  • Doe de salam blaadjes
  • En tenslotte de serehstengel in delen gekeusd erbij
  • Laat ongeveer 60 minuten op zacht vuur indikken

Notities / Tips / Wijnadvies

Dit is een groentegerecht wat eigenlijk niet mag ontbreken wanneer je Indisch kookt en het is een vrij eenvoudig gerecht om mee te beginnen en wil je het scherp dan gebruik je meer sambal oelek of rode peper, wil je het minder scherp gebruik je wat meer van de meer kruiidige sambal badjak
————————————————————————————————–
Recept categorieën Groenten
Land van herkomst Indonesië