Sambal goreng telor met toemis boontjes
Dit recept is uit de Boodschappen van juli 2010 en wij vonden het heerlijk (bereid met de Indische kruiden). Waarvan akte.
Ingrediënten
voor de sambal goreng telor:
- 3 eetlepel(s) arachideolie of zonnebloemolie
- 8 eieren hard gekookt en gepeld
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 2-3 theel sambal oelek
- 2 daon salam of laurierblaadjes
- 2 cm gemberwortel, geschild en geraspt
- 1 eetlepel(s) goela djawa of bruine basterdsuiker
- 1 blikje kokosmelk of pakje ca. 165 ml of 1/2 santenblok aangelengd met heet water tot 200 ml
- gefruite uitjes
voor de gesmoorde sperziebonen:
- 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 500 g sperziebonen afgehaald en gehalveerd
- 1 theel gemberpoeder djahé
- 3 eetlepel(s) ketjap manis
- 1 theel sambal oelek
- 150 ml water
Instructies
- Verhit voor de sambal goreng telor 2 eetlepels olie en bak hierin de gekookte eieren totdat er een lichtbruin velletje ontstaat.
- Schep ze uit de pan en zet ze apart.
- Verhit de rest van de olie en fruit hierin de ui, knoflook en sambal oelek.
- Voeg de salaamblaadjes/laurierblaadjes, gember, goela djawa/suiker en kokosmelk toe en breng de saus al roerend aan de kook.
- Haal de salaamblaadjes/laurierblaadjes eruit.
- Voeg de eieren, eventueel gehalveerd, toe en haal het gerecht van de warmtebron.
- Verhit intussen voor de toemis boontjes 2 eetlepels zonnebloemolie en fruit hierin de ui en knoflook 3 minuten.
- Voeg de boontjes, gemberpoeder, ketjap manis, sambal oelek en water toe en kook de boontjes in circa 12 minuten beetgaar.
- Bestrooi de sambal goreng telor met de gefruite uitjes en serveer met de toemis boontjes.
Notities / Tips / Wijnadvies
Tip:
• Voeg aan de sambal goreng telor 1 eetlepel tomatenpuree toe.
• Vervang de sperziebonen door paksoi of Chinese kool. Serveersuggestie; Lekker met witte rijst.
• Vervang de sperziebonen door paksoi of Chinese kool. Serveersuggestie; Lekker met witte rijst.