Sate babi met ketjapsaus
Ingrediënten
- 500 gram varkenshaas
- 2 ui
- 4 teentjes knoflook
- 5 eetlepels ketjap manis
- arachideolie
Voor de boemboe:
Voor de saus:
- 5 eetlepels ketjap manis
- 0.5 theelepel limoensap
- 0.5 theelepel djahe
- 1 klein sjalotje kleingesneden
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 0.5 theelepel sambal manis
Instructies
- Snijd het vlees in blokjes (niet te klein).
- Snijd de ui en knoflook klein (niet in te kleine stukjes!)
- Wrijf de boemboe fijn in een cobek (vijzel).
- Fruit de ui in 2 eetlepels arachideolie op gematigd vuur, af en toe omscheppen.
- Let op dat het niet bruin wordt.
- Voeg dan de knoflook toe en daarna de boemboe.
- Goed mengen op gematigd vuur.
- Daarna ketjap toevoegen, goed doorroeren en in een afsluitbare bak gieten zodat het goed kan afkoelen.
- Als de marinade helemaal is afgekoeld, het vlees toevoegen.
- Goed mengen en dan voor een nachtje de koelkast in.
- De volgende ochtend roer je alles nog een keer goed door en zet het terug in de koelkast voor 2 uur.
- Laat intussen de houten satestokjes weken in water.
- Haal het vlees uit de bak, verwijder alle knoflook, ui, sambalrestjes e.d. en dep het vlees droog.
- Rijg het daarna aan de stokjes.
- Maak alvast de saus: verhit 2 eetlepels olie, fruit het sjalotje ongeveer een minuut op niet al te hoog vuur (mag niet bruin worden), daarna knoflook, djahe en sambal erbij en even goed roeren gedurende een halve minuut, daarna limoensap en ketjap toevoegen.
- Goed roeren en daarna op laag vuur zetten om het warm te houden.
- 10. Leg een stuk aluminiumfolie in de oven onder het rooster en zet de oven aan op de hoogste grillstand .
- Als de oven op temperatuur is, leg de sateetjes los van elkaar op het rooster en grill ze eerst 3½ minuten aan de ene kant.
- Daarna omdraaien en nog 3½ minuten de andere kant grillen (wel afhankelijk van de grootte van stukjes vlees).
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met de saus, nasi goreng, komkommer en kroepoek.