Sauce Espagnole van Voer voor gastronomen

(Spaanse saus)
Porties: 11 liter
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 65 g bloem
  • 2,2 l bruine fond
  • 30 g uien
  • 1 takje tijm
  • 1 deciliter witte wijn
  • 65 g boter
  • 50 g wortels
  • 30 g buikspek
  • 1 laurierblaadje
  • ½ kg verse tomaten of 125 g tomatenpuree

Instructies

  • Maak van boter en bloem een roux en laat deze heel zachtjes koken, zodat ze op den duur hazelnootbruin wordt.
  • Probeer het niet te snel, want dan verbrandt de bloem en is de smaak bedorven.
  • Maak van de groenten, zonder de tomaten, en het spek een mirepoix en braad deze even aan.
  • Voeg tijm en laurierblad toe en blus af met de witte wijn.
  • Giet de fond op de roux, roer goed en voeg er de mirepoix bij, waarna het geheel 2 uur zachtjes moet koken.
  • Schep er intussen regelatig het vet af.
  • Zeef de saus en laat ze weer 2 uur koken.
  • We zeven weer en laten de saus een nacht afkoelen.
  • De volgende dag voegen we de in stukken gesneden tomaten toe of de tomatenpuree en laten de saus weer 2 uur koken.
  • Passeer de saus weer door de zeef en laat ze afkoelen.
  • Men kan de saus in de koelkast geruime tijd bewaren.

Notities / Tips / Wijnadvies

Mirepoix = Diverse groenten in stukken gesneden en in een pan met deksel gaar gestoofd.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Saus
Land van herkomst Spanje