Sayur Boontjes en Spinazie

Sayur Boontjes en Spinazie

Sayur betekent in principe gewoon 'groente' maar vaak wordt het type groente er ook nog bij vermeld. Sayur Boontjes is wel een favoriet. Vaak gemengd met Santen en Spekjes. Zo ook in dit geval maar ik heb er ook nog wat Spinazie aan toegevoegd. Het is een heerlijk bijgerecht want - ook al staat de Indonesische keuken bekend om zijn vlees en vis - groenten zijn een essentieel onderdeel van een maaltijd. Vaak gestoomd of even snel in de wok roerbakken. Het gerecht zou gemaakt kunnen worden met boontjes uit blik, maar vers is wel lekkerder vind ik persoonlijk.
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 gram sperziebonen of een blik
  • Flinke handvol Spinazie
  • 125 gram spek Dobbelsteentjes
  • 1 Rode Ui
  • 1 Solo Knoflook
  • 1 tl Chiliflakes
  • 2 TL Boemboe Tanja dit is een eigen samengestelde mix van diverse specerijen. klik naam voor het recept
  • 1 flink stuk Santen van een blok / kwart blok
  • Handjevol geraspte Santen
  • 300 ml Water

Instructies

  • Dop en stoom (of kook) de sperciebonen gaar. (25 minuten)
  • Snij de Ui en Knoflook fijn.
  • Fruit deze zachtjes op middelhoog vuur.
  • Voeg de specerijen toe, fruit even mee.
  • Voeg de spekjes toe en bak deze goed mee.
  • Was de spinazie.
  • Voeg het blok Santen toe aan de boemboe en roer tot deze gesmolten is.
  • Voeg vervolgens de spinazie toe en laat deze zacht worden.
  • Voeg beetje bij beetje water toe.
  • Het moet een dikke creme worden.
  • Laat de spinazie heel zacht worden zodat het ook een beetje met de saus vermengt.
  • Proef en maak eventueel nog op smaak met extra specerijen of zout.
  • Voeg nu de sperciebonen toe.
  • Roer alles goed door elkaar en laat nog even samen pruttelen (5 minuutjes).
  • In die tussentijd rooster je de geraspte Santen in een droge koekenpan (deze strooi je erover na het serveren).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Varkensvlees
Land van herkomst Indonesië