Smurfenvlaai

Smurfenvlaai

Smurfenvlaai

voor een bakvorm van 24 cm doorsnede
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • een rooster om latjes te maken

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor de bodem:
  • 250 gram bloem
  • 15 gram verse gist of 7 gr droge gist
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • Ingrediënten voor de vulling:
  • 2 kleine blikken abrikozen op sap
  • 75 gram suiker
  • 1 el abrikozenlikeur
  • 3 el aardappelzetmeel
  • Scheutje water
  • Je kunt ook een kant en klare vulling gebruiken maar die had ik niet meer in huis
  • Ingrediënten voor de topping:
  • 600 ml slagroom
  • suiker naar smaak
  • 1 blok witte chocolade

Instructies

  • Meng voor het deeg alle ingrediënten in de keukenmachine en laat de machine een 15 minuutjes kneden.
  • Maak een bol van het deeg en laat het een uur rijzen ( ik doe dit in de oven op 35°C ).
  • Maak ondertussen de vulling door de abrikozen met het sap en de suiker aan de kook te brengen.
  • Voeg de abrikozenlikeur toe en laat koken tot de abrikozen mooi zacht zijn.
  • Ik heb graag abrikozenpulp dus ik heb de staafmixer erin gezet.
  • Wie dat niet wilt laat de abrikozen heel en bind ze gewoon verder als volgt.
  • Meng het aardappelzetmeel met een scheutje water en voeg beetje voor beetje toe aan de abrikozen.
  • Schat zelf een beetje de dikte in.
  • Na afkoeling stijft het geheel nog verder op.
  • Na het rijzen van het deeg deel je de bol in 2 delen.
  • Rol 1 deel deeg tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
  • Rol het deeg op de deegrol en leg de lap in de vorm.
  • Laat de randen overhangen en duw de zijkanten aan.
  • Vul de vorm met de abrikozenpulp.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap en maak nu je latjes.
  • Leg deze latjes over de vlaai.
  • Ga met de deegrol over de randen om ze mooi bij te snijden.
  • Bestrijk met wat eigeel en strooi er suiker over.
  • Bak de vlaai af in een voorverwarmde oven van 200 °C in ca 25 minuutjes.
  • Ontvorm de vlaai na het bakken en laat ze afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf met de suiker en doe de slagroom in een spuitzak.
  • Spuit mooie rozetten op je afgekoelde vlaai.
  • Neem het blok witte chocolade erbij en leg hem met de gladde kant naar boven.
  • Neem een groot mes en schraap met het mes over de chocolade.
  • Zo krijg je hele mooie krullen. Verdeel de krullen over de slagroom.
  • Bewaar de vlaai in de koelkast.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart