Soep van sprot en gerookte haai
Ingrediënten
- 300 gr gerookte haaiewam
- 100 gram sprotffilet
- 100 gr doorregen rookspek
- 2 prei
- 2 grote wortels
- 500 gram aardappels
- 1 ½ liter krachtige vleesbouillon
- 40 gram tomatenpuree blikje
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- peper
Instructies
- De gerookte buikwand (wam) van doornhaai is in ons omringende landen een delicatesse, vooral in Duitsland.
- Ook in ons land zien we dit product bij de visspecialist steeds vaker en wel onder de Duitse benaming 'Schillerlocken'.
- Een heerlijke snackje tussendoor, zo uit het vuistje, maar ook prima te verwerken in gerechten waar gerookte vis aan te pas komt.
- Snijd het gerookte spek in dobbelsteentjes en bak die uit.
- Was de groenten.
- Snijd de prei in niet al te dikke ringen en de wortels in schijfjes en bak ze in de pan met spekjes licht aan.
- Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes en voeg die toe.
- Breng de bouillon met de tomatenpuree aan de kook, voeg het spek-groentenbaksel toe en laat het geheel op laag vuur 20 minuten trekken.
- Roer er de peterselie door en breng met versgemalen peper op smaak.
- Snijd de gerookte haaiewam (Schillerlocken) in schijfjes en de sprotfilet in stukjes.
- Roer die op het laatst door de soep en maak de soep nogmaals op smaak af.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met stokbrood.