Solose Smoor van kip

      Reacties uitgeschakeld voor Solose Smoor van kip

Solose Smoor van kip

Categorie gevolgelte, kip
Keuken Indonesië
Auteur Lody van Rijssel

Wat gaat er in

  • 1 soepkip (of 3 gesneden kipfilets, 8 drumsticks voor de snelheid)
  • 1 ui
  • 6 tenen knoflook
  • water
  • olie
  • 6 kruidnagels niet gemalen!
  • 6 peperkorrels
  • ½ pijp kaneel
  • stukje foelie
  • 2 daon salam salam bladeren
  • 1 eetlepel ketoembar
  • ½ eetlepel djinten ziet u de verhouding?
  • 1 theelepel trassi
  • 1 theelepel gula Jawa
  • 2 eetlepels asemwater
  • 2 dl. santen
  • zout

Hoe maak ik het klaar

  • Snijd de kip in stukken (of niet) en zet het in een grote pan onder water.
  • Hierbij zout toevoegen.
  • Ui en 4 tenen knoflook fijnsnijden en voeg deze samen met de peperkorrels, foelie, kruidnagel, kaneel en daon salam aan het water toe.
  • De kip laten inkoken (zeer zacht laten borrelen!) totdat het water met de helft is ingekookt.
  • De overige knoflooktenen oeleken met ketoembar, djinten, trassi, gula Jawa en deze bumbu aanfruiten in olie. De bumbu afblussen met asemwater.
  • De bumbu koud zetten.
  • De gare kip met de bumbu weer aanfruiten, let op dat de bumbu niet aanbrand!
  • Doe hierbij de santen en wat van het kippebouillon en laat alles goed gaar smoren.
  • Indien nodig extra bouillon toevoegen.
  • Heerlijk, heerlijk en nog eens heerlijk.

Tips / Opmerkingen

Proef u eens hoe lekker de saus is en ingewikkeld van smaakpatroon!
U zult trouwens in veel gerechten de tegenstelling van zowel zout als suiker (gula) tegenkomen.
Dit is een van de geheimen van de Indische smaak: het maakt zoet nog zoeter, zout nog zouter....