Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 25 gram bloem of volkoren meel
- 50 gram appelstroop zonder suiker
- 75 gram boter
- 2 eetlepel(s) melk
- ½ tl. speculaaskruiden
- ½ tl. baking soda o.a. verkrijgbaar bij de toko
Instructies
- Meng bloem, baking soda en kruiden in een ruime kom.
- Snij de boter in stukjes en meng die samen met de appelstroop door het meelmengsel.
- Voeg de melk er aan toe en kneed tot een deegbal.
- Dek vervolgens de kom waar deegbal in zit af met een deksel of omwikkel de deegbal met plastic folie.
- Laat het deeg minimaal 1 uur (en het liefst de hele nacht) rusten in de koelkast.
- Bekleed je bakplaat met bakpapier of vet de bakplaat in met boter.
- Steek leuke vormpjes uit met uitsteekvormpjes, of maak zelf vormpjes met een mesje.
- Je kunt eventueel met een mesje voorzichtig inkepingen maken in het speculaasje om bijvoorbeeld een molentje of poppetje te maken.
- Leg de speculaasjes op de bakplaat.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bak de speculaasjes gedurende 15-20 minuten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatie:
Je kunt 50 gram amandelen fijnmalen in de keukenmachine en door het deeg kneden. Of gebruik 50 gram amandelschaafsel (die hoef je niet fijn te malen) door het deeg.