Speculaas

      Reacties uitgeschakeld voor Speculaas

Speculaas

Categorie Koek
Opmerking Sinterklaas
porties 8 redelijk grote speculaasjes
Auteur Hetty van Es

Wat gaat er in

  • 25 gram bloem of volkoren meel
  • 50 gram appelstroop zonder suiker
  • 75 gram boter
  • 2 eetlepels melk
  • 1/2 tl. speculaaskruiden
  • 1/2 tl. baking soda o.a. verkrijgbaar bij de toko

Hoe maak ik het klaar

  • Meng bloem, baking soda en kruiden in een ruime kom.
  • Snij de boter in stukjes en meng die samen met de appelstroop door het meelmengsel.
  • Voeg de melk er aan toe en kneed tot een deegbal.
  • Dek vervolgens de kom waar deegbal in zit af met een deksel of omwikkel de deegbal met plastic folie.
  • Laat het deeg minimaal 1 uur (en het liefst de hele nacht) rusten in de koelkast.
  • Bekleed je bakplaat met bakpapier of vet de bakplaat in met boter.
  • Steek leuke vormpjes uit met uitsteekvormpjes, of maak zelf vormpjes met een mesje.
  • Je kunt eventueel met een mesje voorzichtig inkepingen maken in het speculaasje om bijvoorbeeld een molentje of poppetje te maken.
  • Leg de speculaasjes op de bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bak de speculaasjes gedurende 15-20 minuten.

Tips / Opmerkingen

Variatie:
Je kunt 50 gram amandelen fijnmalen in de keukenmachine en door het deeg kneden. Of gebruik 50 gram amandelschaafsel (die hoef je niet fijn te malen) door het deeg.