Speculaas

Speculaas van Hetty van Es

Porties: 8 redelijk grote speculaasjes
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 25 gram bloem of volkoren meel
  • 50 gram appelstroop zonder suiker
  • 75 gram boter
  • 2 eetlepel(s) melk
  • ½ tl. speculaaskruiden
  • ½ tl. baking soda o.a. verkrijgbaar bij de toko

Instructies

  • Meng bloem, baking soda en kruiden in een ruime kom.
  • Snij de boter in stukjes en meng die samen met de appelstroop door het meelmengsel.
  • Voeg de melk er aan toe en kneed tot een deegbal.
  • Dek vervolgens de kom waar deegbal in zit af met een deksel of omwikkel de deegbal met plastic folie.
  • Laat het deeg minimaal 1 uur (en het liefst de hele nacht) rusten in de koelkast.
  • Bekleed je bakplaat met bakpapier of vet de bakplaat in met boter.
  • Steek leuke vormpjes uit met uitsteekvormpjes, of maak zelf vormpjes met een mesje.
  • Je kunt eventueel met een mesje voorzichtig inkepingen maken in het speculaasje om bijvoorbeeld een molentje of poppetje te maken.
  • Leg de speculaasjes op de bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bak de speculaasjes gedurende 15-20 minuten.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatie:
Je kunt 50 gram amandelen fijnmalen in de keukenmachine en door het deeg kneden. Of gebruik 50 gram amandelschaafsel (die hoef je niet fijn te malen) door het deeg.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Koek
Feestdagen etc Sinterklaas