Speculaasbrokken

      Reacties uitgeschakeld voor Speculaasbrokken

 

Speculaasbrokken

Basisrecept 600 gram
Speculaasplanken met die mooie, oude figuurtjes erin zijn echte verzamelobjecten
geworden. Maar bijna niemand gebruikt ze nog om speculaasjes of speculaaspoppen
mee te maken. Als je het niet gewend bent, zijn ze ook lastig om mee te werken. Eerst
moetje ze bestrooien met rijstebloem, dan het deeg in de vormpjes drukken en de
bovenkant glad maken. En dan komt het moeilijkste: je moet de plank heel voorzichtig
boven een bakplaat keren, precies zo dat de speculaasjes of de speculaaspop niet in
brokken op de bakplaat uit elkaar vallen. Nee, dan kun je beter maar meteen speculaasbrokken maken. Dat is een stuk makkelijker. En voor de sm aak maakt ‘t niets uit.
Categorie Koek, Snoepgoed
Opmerking Sinterklaas
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Rusten 3 Dagen
porties 4 personen
Calorieën 490kcal
Auteur Albert Heijn / Allerhande

Materialen

Wat gaat er in

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • 175 g koude harde roomboter, in kleine blokjes
  • 50 g blanke amandelen gehalveerd

Hoe maak ik het klaar

Voorbereiden:

  • In een kom zelfrijzend bakmeel met bruine suiker, een halve theelepel zout en speculaaskruiden door elkaar mengen.
  • Boter toevoegen en alles met de vingertoppen tot een korrelig deeg mengen.
  • Het geheel snel met koele handen tot een samenhangend en soepel deeg kneden.
  • Het deeg tot een bal vormen, verpakken in huishoudfolie en in de koelkast minstens 1 uur, maar liever 2 -3 dagen, laten rusten. (door het deeg enkele dagen te laten rusten kan de speculaassmaak zich goed ontwikkelen.)

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 175 °C. De bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Het werkvlak en de deegroller bestuiven met wat bloem.
  • Het speculaasdeeg op het werkvlak leggen en met de deegroller uitrollen tot een rechthoekige lap van 1 cm dik.
  • De deeglap op de bakplaat leggen en amandelen erin drukken.
  • De bakplaat in het midden van de oven schuiven en de speculaas in 25-30 minuten bruin en gaar bakken.
  • De speculaas op een rooster laten afkoelen en dan in een trommel bewaren.
  • Voor het serveren de speculaas in stukken breken.

Voedingswaarden

Serving: 100gram | Calorieën: 490kcal | koolhydraten: 50g | Eiwit: 6g | Vet: 30g