Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Deeg:
- 450 gram tarwebloem
- 9 gram droge gist
- ¾ theelepel gemalen anijszaad
- 8 gram zout
- 200 gram volle melk lauwwarm
- 1 groot ei 60 ml, los geklopt
- 60 gram vloeibare honing
- 50 gram zachte ongezouten roomboter
Garnering:
- grove suiker appelflap suiker of rietsuiker
Instructies
- Werkwijze deeg kneden in standmixer:
- doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een stevig deeg.
- Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken.
- Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine:
- doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de bak en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een stevig deeg.
- Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken.
- Werkwijze deeg met de hand kneden:
- doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is.
- Stort op een werkplek en kneed met de hand in ± 10 minuten tot een stevig deeg.
- Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken.
- Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf tijdens het kneden minder plakkerig.
- 1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn.
- Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.
- Vormen: stort het deeg op licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (niet kneden!) en verdeel het met een deegsteker in 12 - 14 gelijke stukjes.
- Bol ieder stukje deeg op. Laat de bolletjes afgedekt ± 10 minuten liggen.
- Druk telkens een bolletje met de palm van je hand plat. Zorg dat het deegstukje rond blijft.
- Bestrijk het deegstukje met een kwastje met water en strooi er suiker op.
- Maak in het midden een insnijding, met scherp mes.
- Snijd het deeg nog 3 x op dezelfde wijze in, zodat een stervorm ontstaat.
- Pak het deegstukje op, duw de punten met je vingers naar boven en keer het binnenstebuiten.
- De punten zitten nu aan de buitenkant van het deegstukje.
- Leg de sterren met de suikerkant naar boven en een paar centimeter uit elkaar op een bakblik bekleed met een bakmatje of bakpapier (of verdeel ze over 2 bakblikken, bak de sterren direct na elkaar).
- Dek af met ingevet plastic folie.
- 2e rijs: laat de sterren op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.
- Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 °C.
- Bakken: bak de sterren in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Leg ze direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.
- Heerlijk met wat boter en jam!