Suji karkarias
Gefrituurde griesmeelkoeken
Ingrediënten
- 250 gram griesmeel
- 8 dl melk
- 175 gram bruine basterdsuiker
- 100 gram gesmolten ghee
- 20 kardemompeulen
- 10 kruidnagels
- 30 gram gepelde en gehakte pistaches
- 3-4 eieren
- plantaardige olie om te frituren
Instructies
- Doe het griesmeel in een kom en voeg langzaam en al roerend de melk toe,
- zodat het niet klontert. Strooi de suiker erover, voeg de ghee toe en roer weer
- tot een gladde massa is verkregen. Doe het mengsel in een grote pan met
- dikke bodem en breng al roerend op een laag vuur aan de kook. Laat zacht
- verder koken tot het de consistentie van hele dikke custard heeft. Neem dan
- de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen.
- Stamp intussen de kardemoms en kruidnagels in een vijzel tot een tamelijk
- grof poeder. Meng dit met de gehakte pistaches, maar maak ze niet fijner.
- Breek de eieren een voor een boven de koude griespap en klop ze erdoor.
- Bestrooi met het kruidenmengsel.
- Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem zodanig, dat een lepeltje
- mengsel erin direct gaat sissen en drijven. Test enkele malen of de
- olietemperatuur goed is.
- Laat dan dessertlepels van de pap in de olie vallen en frituur ze in porties
- goudbruin.
- Schep ze op met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveer ze iets warm of laat ze helemaal koud worden.
- Noot: Griesmeel gemaakt van harde tarwe geeft deze koeken hun
- karakteristieke, krokante textuur. Door hun combinatie van zoet en krokant
- passen ze goed bij citroenthee. Ze blijven tot 1 week vers indien bewaard in
- een luchtdichte pot.