Sushirijst
Ingrediƫnten
- 3 kopjes Japanse rijst kleine ronde korrel
- 1 vel kombu gedroogd zeewier
- 2 eetlepels rijstwijn of droge witte wijn
- 5 eetlepels rijstazijn of ciderazijn
- 2 eetlepels suiker
- 2 theelepel zout
- Verder:
- verse rauwe of gerookte vis zalm, tonijn, inktvis
- forel- of zalmeieren
- wasabi groene mierikswortelpasta
- sojasaus
- nori velletjes gedroogd zeewier
Instructies
- Spoel de rijst 3-4 keer tot het spoelwater helder wordt, laat hem uitlekken
- en 1 uur zwellen.
- Snijd de kombu in stukken.
- Meng de rijst met iets meer dan 3 kopjes water, de rijstwijn en de kombu
- in een kookpan met dikke bodem.
- Breng op een hoog vuur aan de kook.
- Verwijder de kombu, zet het vuur lager en laat 15 minuten koken.
- Zet de pan van het vuur en laat nog 10 minuten stomen met een theedoek
- tussen pan en deksel.
- Roer de suiker en het zout door de rijstazijn.
- Schep de rijst in een grote kom en giet het azijnmengsel erover.
- Meng snel en laat hem afkoelen. Zo blinkt de rijst mooi.
- Dek af met een vochtige doek.
- Laat iedere gast telkens een mondjesmaat rijst nemen.
- Smeer er eerst een beetje wasabi op en leg er den een reepje rauwe vis of
- zalmeitjes op.
- Pak in met een reepje nori en dip het pakketje in de sojasaus.