Tiramisu-cake
Dit recept heeft in 1990 de eerste prijs gekregen in de TIP bij cakewedstrijden. (Niet door mij!)
Ingrediënten
- 150 gram boter
- 75 gram amandelspijs
- 200 gram suiker
- zout
- 6 eieren
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 tl citroensap
- 250 gram mascarpone
- ½ dl sterke koffie
- 2 eetlepels koffielikeur
- 2 blaadjes gelatine
- 1 reep pure chocolade
- 1 eetlepels cacao
Instructies
Voorbereiding
- Oven voorverwarmen op 175 C springvorm ( 24 cm.) invetten: Met mixer boter, amandelspijs, 150 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker en zout in 5 min zacht en romig kloppen. 3 eieren een voor een erdoor kloppen. Beslag in nog 10 min. luchtig kloppen.
- Bakmeel erboven zeven en erdoor scheppen. In vorm beslag scheppen. Bovenkant gladstrijken.
- Op rooster in midden van oven cake in 1 uur goudbruin en gaar bakken.
- Cake is gaar als erin gestoken breinaald er schoon uitkomt.
- Cake in vorm in minstens 4 uur laten afkoelen. Intussen 3 eieren splitsen. Eiwit wordt niet gebruikt.
- Met mixer dooiers, 50 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker, citroenrasp in 10 min. schuimig en wit kloppen.
- Mascarpone erdoor kloppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Koffie zetten In ruim koud water gelatine 5 min. weken Gelatine goed uitknijpen. Al roerende in hete koffie oplossen. Koffielikeur erdoor roeren. Laten afkoelen. Cake overlangs halveren Zodra koffiemengsel lobbig begint te worden over 2 cakehelften strijken. Over onderste cakelaag helft van mascarponemengsel strijken. Andere cakelaag erop leggen. Bovenkant en zijkant met rest van mascarponemengsel bestrijken.
- Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Met kaasschaaf langs lange kant van reep krullen schaven.
Bereidingswijze
- Over bovenkant van taart cacao zeven. In midden chocoladekrullen leggen
--------------------------------------------------------------------------------------------------
[the_ad id=”49973″]