Het ontvellen van tomaten met behulp van kokend water is inderdaad een handige techniek, vooral wanneer je een gerecht bereidt waarin de tomaten zonder vel beter tot hun recht komen. Hier is een samenvatting van het proces:

Tomaten Ontvellen

Benodigdheden:

  • Rijpe tomaten
  • Kokend water
  • IJswater

Stappen:

  1. Maak een Kruisinsnede: Maak aan de onderkant van elke tomaat een licht kruisinsnede met een scherp mes. Hierdoor wordt het verwijderen van het velletje na het blancheren makkelijker.
  2. Blancheren in Kokend Water: Breng een pot met water aan de kook. Dompel de tomaten enkele seconden onder in het kokende water. Het is niet nodig om de tomaten lang te koken, want het doel is alleen om het vel te laten loskomen.
  3. Direct Koelen in IJswater: Neem de tomaten onmiddellijk na het blancheren met een tang uit het kokende water en dompel ze in een kom met ijswater. Het snelle afkoelen stopt het kookproces en helpt het vel verder los te komen.
  4. Verwijder het Velletje: Het vel van de tomaat zou nu gemakkelijk moeten loslaten. Begin bij de inkeping die je hebt gemaakt en trek het vel voorzichtig weg. Als het vel niet meteen loskomt, kun je het met een mesje losmaken.
  5. Spoel en Droog: Spoel de ontvelde tomaten af onder koud stromend water om eventuele resten van het vel te verwijderen. Dep ze vervolgens voorzichtig droog met een keukenpapiertje.

Nu zijn je tomaten ontveld en klaar voor gebruik in verschillende gerechten. Deze techniek is handig als je bijvoorbeeld tomatenpuree, sauzen of soepen maakt waarbij een gladdere textuur gewenst is zonder velletjes.