Tomatensoep uit Dalmatië
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
- 1 schoongemaakte en kleingesneden ui
- 1 uitgeperst teentje knoflook
- 500 gr ontvelde en in stukjes gesneden tomaten
- 1 laurierblad
- 5 dl melk
- 25 gram rijst
- 100 gr gare doperwtjes (eventueel uit blik)
- 50 gram boter
- zout
- peper
- paprikapoeder
Instructies
- Verhit de olie in een flinke pan en fruit hierin de kleingesneden ui en de uitgeperste knoflook ± 3 minuten, zonder ze bruin te laten worden.
- Voeg de stukjes tomaat en het laurierblad toe en breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en smoor het mengsel onder af en toe doorroeren ± 15 minuten.
- Verwijder het laurierblad en pureer het tomatenmengsel in een mixer-blender of door een roerzeef.
- Doe de puree terug in de pan en voeg de melk en de rijst toe.
- Roer alles goed dooreen en breng de soep aan de kook.
- Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de soep ± 20 minuten zachtjes koken.
- Voeg de doperwtjes en de boter toe en laat de soep nog ± 5 minuten zachtjes koken.
- Maak de soep op smaak met wat zout, peper en paprikapoeder.
- Serveer de soep zo warm mogelijk.