Trancheren, het snijden van vlees, wild, gevogelte of vis in gelijke plakken, is inderdaad een kunst die de presentatie van het gerecht kan verbeteren en de malsheid van het vlees kan behouden.

Het snijden van vlees haaks op de draad, dwars op de richting van de spiervezels, is inderdaad een belangrijk aspect. Als je in de richting van de draad zou snijden, zouden de vezels tijdens het kauwen als het ware uit elkaar worden getrokken, waardoor het vlees taai kan lijken. Door haaks op de draad te snijden, snijd je de vezels korter en wordt het vlees malser en aangenamer om te eten.

Het herkennen van de richting van de vezels kan in het begin wat lastig zijn, maar met wat oefening en observatie wordt het gemakkelijker. Je kunt de vezelrichting vaak zien als lijnen of strepen op het vlees, en door in tegenovergestelde richting van deze lijnen te snijden, blijft het vlees malser en behoudt het zijn sappigheid.

Het is een waardevolle techniek om te leren, vooral voor het serveren van sappig en mals vlees. Met een beetje geduld en aandacht voor de vezelrichting kan trancheren het verschil maken in de kwaliteit van het gerecht.